U trendu

Veruje se da je ova biljka magična: Unesite je u kuću i pratiće vas SREĆA

U narodu se veruje da postoji jedna noć u godini u kojoj paprati cvetaju magičnim cvetom i to je noć u kojoj je najlakše pronaći raskovnik. Neki tvrde da je to i jedino vreme kada se ova magična trava može pronaći

Raskovnik je trava magične moći. On otvara svaku bravu, raskiva svaki okov i sve čini rasčinjuje. Pravi raskovnik je veoma teško pronaći. Naši stari su raskovnik tražili tako što su sami sebe okivali u bukagije i noću lutali mestima gde su verovali da raskovnik raste.
Tamo gde se okovi sami otvore i spadnu, tu mora biti raskovnik. Legenda kaže da se do mitskoga blaga cara Radovana može doći samo pomoću ove trave

U narodu se veruje da postoji jedna noć u godini u kojoj paprati cvetaju magičnim cvetom i to je noć u kojoj je najlakše pronaći raskovnik. Neki tvrde da je to i jednino vreme kada se ova magična trava može pronaći.
O moći raskovnika pisao je i Vuk Stefanović Karadžić, naglašavajući njegovo masovno korišćenje u narodu.

Vuk je to vrlo dobro znao, jer je raskovnik koristila i njegova porodica. Raskovnik se nikako ne priprema i ne obrađuje, jer će tada izgubiti svoje magične moći. Koristi se onako kako je nađen u prirodi i služi za zaštitu onoga ko ga nosi uza se, za blokiranje dejstva negativne energije i pokretanje stvari sa mrtve tačke.
Raskovnik je često jedina nada onima koji su sve izgubili ili su namerni pokrenuti neki veliki posao u kome im mnogo toga zavisi o sreći.

U Timočkoj Krajini raskovnik su nalazili koristeći ježa ili kornjaču jer oni kopaju na mestu na kome raste raskovnik. Raskovnik se namenjuje samo jednoj osobi i ne sme se davati drugome na poslugu, niti ga
druge osobe smeju dodirnuti.

Većina naših uspešnih ljudi: političara, sportista, ljudi sa estrade poseduju raskovnik koji im pomaže da na poslovnoim planu postižu maksimalne uspehe. Internet je preplavljen oglasima onih koji navodno prodaju pravi raskovnik. Većina tih oglasa je lažna jer ova magijska trava raste samo u istočnoj Srbiji i na jednom mestu u Bugarskoj.
Postoje muške i ženske biljke raskovnika. Koren mu je u obliku ljudskog tela sa nogama, rukama i glavom, a žilice koje izbijaju na vrhu, podsećaju na kosu.

U narodu se za ovu čudotvornu biljku kaže da otvara sva vrata, a kada propadnu svi pokušaji da se reši neki problem, može da pomogne samo raskovnik. Dobro ga je držati u kući za zaštitu od nesreće, ali i za plodnost.

Mnogi ga stavljaju u jastuk da bi imali čvrst san i odbranili se od negativnih sila, a ponekad se sakriva u odeću nekome ko ne veruje u njegove moći. Po narodnom predanju, raskovnik se iskopava u junu, u noći punog meseca.

Pripisuju joj se mnoga lekovita svojstva, a između ostalog veruje se da je dobra kod:

Problema sa čirom
Problema sa varenjem
Protiv žutice
Protiv gihta
Za lečenje astme
Prirodan je lek za impotenciju kod muškaraca
Sok od raskovnika leči kataraktu
Podstiče menstruaciju

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar