U trendu

Vodite računa koje cveće unosite u kuću na Uskrs: Samo ove tri sorte su poželjne, pazite da se ne prevarite

Prema verovanjima naših starih, veoma je važno koje biljke unesete u kuću na dan Uskrsa.

Cveće ima veoma važno mesto u obeležavanju Uskrsa, jednog od najradosnijih hrišćanski praznika. Darovanje jaja simboliše novi život, dok cvetovi imaju posebna značenja.

Međutim, u nedelju je, prema starom verovanju, važno da se na trpezi nalazi jedan od sledeća tri ili buket napravljen od njih.

Lale

Lala oduvek važi za simbol lepote, raskoši i bogatstva, slave. Već na prvi pogled ovaj cvet je lako povezati sa izobiljem, ponosom i ambicijom, a kako je istovremeno reč o biljci koja najavljuje proleće – u njoj vidimo i sliku svakog novog početka.

Ukoliko baš ona bude krasila vašu svečanu uskršnju trpezu, imaćete jak znak uspeha.

Ljiljan

Ljiljan u sebi objedinjuje vladarsko, dostojanstveno držanje, strastveni, gotovo opojni miris, a ipak uspeva da zadrži i svoju urođenu nežnost i nevinost. Važan je simbol milosrđa i bezuslovne ljubavi.

Ovaj prelepi cvet u direktnoj je vezi sa nadom, verom, plodnošću i rađanjem, te se neretko naziva i “rajski cvet”.

Đurđevak

Đurđevak simboliše povratak sreće i čistoću srca. Prema predanju, veruje se da su se suze Bogorodice ispred krsta Isusa Hrista pretvorile u cvet đurđevka. Sa druge strane, jedna legenda kaže i da je cvet nastao od Evinih suza kada je morala da napusti Rajski vrt.

U stara vremena momci i devojke su brali đurđevak, jer su verovali da donosi sreću u ljubavi. Takođe, ovo opojno cveće poklanjalo se na praznik mladog sunca, u maju mesecu. Otada potiče i krilatica da mladost računa godine po đurđevku, a starost po zimama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.