U trendu

Za manje od 5 minuta rešite se smrada iz kanalizacije: Trikovi koji čiste vaš odvod

Loši mirisi koji dolaze iz odvoda mogu biti prava noćna mora, ali na sreću, postoje kućni trikovi koji vam mogu pomoći da ih zaustavite.

Prateći ove praktične savete za čišćenje i dezodorisanje odvoda, možete eliminisati loše mirise i vratiti zdravo i prijatno okruženje u svom domu.

Uzroci neprijatnih mirisa u kanalizaciji

Loše mirise u odvodima mogu izazvati bakterije koje rastu kada se hrana i otpad zaglave u cevima.

Hemikalije, kao što su sredstva za čišćenje u domaćinstvu, takođe mogu biti uzrok. Začepljenje takođe može izazvati loše mirise koji su često praćeni nagomilavanjem sluzi i masti.

Korozija i neodržavanje cevi takođe mogu doprineti širenju neprijatnih mirisa.

Kako prepoznati izvor problema?

Moguće je lako otkriti izvor neprijatnih mirisa jednostavnom i brzom dijagnozom. Glavni izvori su neodržavanje sanitarnih čvorova, bakterije i organski otpad.

Ako je prisutan loš ukus, to može biti povezano sa začepljenim odvodom ili curenjem vode. Važno je identifikovati izvor problema kako biste ga mogli ispravno rešiti.

Kada se utvrdi poreklo problema, moguće je nastaviti sa korektivnim merama kao što je čišćenje ili popravka cevi. U slučaju ozbiljnijeg problema, preporučljivo je pozvati kvalifikovanog stručnjaka.

Kućni trikovi za zaustavljanje mirisa

Postoji nekoliko kućnih trikova za uklanjanje loših mirisa u cevima. Prvi korak je da se identifikuje izvor problema. Kada se to uradi, moguće je preći na odgovarajuća rešenja. Evo nekoliko jednostavnih i efikasnih saveta:

Razblažite šolju alkoholnog sirćeta ili limunovog soka u litru vode i sipajte u sudoperu.
Stavite malu količinu sode bikarbone u sudoperu i isperite je toplom vodom.
Stavite kockice leda u posudu za pranje sudova da očistite cevi.
Napunite sudoperu rastvorom jedne šolje soli i jedne šolje sode bikarbone pomešane sa 3 litra vrele vode.

Ovi domaći saveti mogu brzo zaustaviti loše mirise. Važno je zapamtiti da je preporučljivo redovno praktikovati ova rešenja kako biste sprečili povratak problema.

Konačno, uvek je bolje pozvati profesionalnog vodoinstalatera ako se situacija pogorša.

Prevencija za izbegavanje neprijatnih mirisa u budućnosti

Da biste sprečili neprijatan miris u cevima, važno je osigurati da se sav čvrsti otpad pravilno odlaže.

Korišćenje kante za smeće sa čvrstim poklopcem može pomoći u sprečavanju širenja neprijatnih mirisa. Da bi se obezbedilo pravilno funkcionisanje cevi, preporučljivo je redovno dezinfikovati cevi proizvodima specijalno dizajniranim za održavanje cevi.

Pored toga, preporučuje se upotreba proizvoda protiv kamenca kako bi se eliminisali ostaci koji se akumuliraju na zidovima cevi. Konačno, da bi se sprečilo da se otpad zaglavi u cevima, potrebno je osigurati da sifon ne zakrče ostavi hrane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.