Zakopala je donji veš u baštu, a onda je doživela nešto potpuno neočekivano (video)

Širom Švajcarske poljoprivrednici i vlasnici vrtova svojevremeno su zakopali 2.000 pari belog donjeg veša u okviru naučne studije o kvalitetu tla.

Državni institut za istraživanja Agroskop dobrovoljcima koji učestvuju u istraživanju slao je po dva para pamučnih gaća koje treba da zakopaju u svom vrtu ili na imanju.

Nakon određenog vremena donji veš je iskopan i ispitan u kakvom je stanju, a to je pokazatelj u kolikoj su meri sitni organizmi razgradili tekstil.

Vremenom, taj pokret je postao globalan. Naime, ovaj baštovanski trik za testiranje tla preporučuje Pennsylvania Soil Health Coalition, američka koalicija koja uključuje šesnaest osnivača, od nevladinih udruženja i obrazovnih institucija do državnih agencija, a koje se fokusiraju na zdravlje tla. Naime, oni predlažu da se u vrt zakopa donji veš, tvrdeći kako će to otkriti da li je tlo zdravo, prenosi Jutarnji.hr.

Pennsylvania Soil Health Coalition nije prva organizacija koja podstiče ljude da zakopaju donji veš u zemlju. Reč je o globalnom pokretu koji je započeo u SAD, a zatim se proširio na ostatak sveta, od Australije i Novog Zelanda do Evrope. Izazov su mnogi prihvatili, od građana do institucija.

Cilj je svima zajednički: ukazati na važnost kvaliteta tla i poboljšati ga.

– To će biti pokazatelj kvaliteta tla – rekao je šef projekta Marsel van der Hajden. Ekolog je otkrio i da su u Kanadi već obavljali slične eksperimente, mada ne ovako opsežne.

Od ranije je poznato da se u okviru proučavanja sastava i kvaliteta tla u zemlju zakopavaju kesice čaja.

Zbog toga su volonteri koji su se javili na poziv Državnog instituta Agroskop i u zemlju zakopali i standardne kesice čaja i uzeti uzorke tla kako bi testirali pouzdanost nove metode u kojoj se koriste pamučne gaće.

Projekat se provodi pod nazivom „Gaće kao dokaz“ (Evidence Underpants).

Suština je da se digitalnom metodom analizira razgradnja prirodnih vlakana. Što se pronađe više rupa na donjem vešu, znači da je tlo zdravije.

Hajden je rekao da je jedna od svrha studije istaći na koji način tlu prete erozija, prekomerna upotreba đubriva i izgradnja.

Agroskopovi stručnjaci kažu da se svake godine u svetu u potpunosti uništi područje koje je površinom dva i po puta veće od Švajcarske.. Na takvim je područjima kasnije nemoguće obavljati bilo kakve poljoprivredne radove, jer je tlo neplodno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.