U trendu

Znate li koliko puta možete upotrebiti isto ulje za prženje? Slavni kuvari otkrivaju tačan broj

U kolumni posvećenoj “kulinarskim nedoumicama”, koju redovno objavljuje The Guardian, korisnik je zatražio pojašnjenje u vezi ulja za prženje, a neki poznati engleski kuvari imali su odgovori na to pitanje.

Prvo, Tom Hant, nagrađivani kuvar, pisac i aktivista koji radi na zaštiti biološke raznolikosti i promovisanju jednakosti podizanjem svesti o problemima koji utiču na naš prehrambeni sistem (uključujući otpad). Budući da su za prženje potrebne visoke temperature, kuvar predlaže da prvo odaberete ulje s visokom tačkom dimljenja. To uključuje ekstra devičansko maslinovo ulje, koje se ne sme odbaciti s obzirom na njegov izuzetan ukus i preporučuje se upravo zbog njegove “tačke dimljenja više nego što mnogi misle”.

Važno je, ako nameravate da ponovo koristite ulje, obratiti posebnu pažnju na hranu koju kuvate. Najvažnije je da ulje ne zagori ili da se dimi, u tom slučaju mora se baciti. Nakon prvog prženja Hant ostavlja da se ulje potpuno ohladi, zatim ga filtrira kroz fino sito i gazu, pre nego što ga stavi u zatvorenu posudu na mračnom mestu.

Drugi kuvari koriste druga ulja i druge načine čuvanja već korišćenog ulja za prženje. Kuvarica i spisateljica Romi Gill sledi korake svoje majke i stavlja svoje korišćeno suncokretovo ulje u staklenu teglu, dok Chetna Makan svoje čuva u tiganju pokrivenom poklopcem, filtrirajući ga neposredno pre upotrebe. Ali koliko puta se filtrirano ulje može ponovo upotrebiti?

Nekoliko puta, a u zavisnosti od slučaja i stanja ulja, na šta se uvek mora paziti. Ne sme postati pretamno ili penasto ili imati bilo kakve taloge. Posebne ako počne da smrdi, definitivno je vreme da ga bacite. Chef Gill ga koristi čak šest puta za svoja vegetarijanska jela, Makan najviše pet puta, prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar