Čime započinjete dan?

Nekome se može činiti nebitno, ali uopšte nije svejedno na koji ćete način započeti dan. Ne kaže se uzalud da se po jutru dan poznaje; primenjeno na vaš život, to znači da od toga kako dan započnete u velikoj meri zavisi kako će vam tokom tog dana biti.
Mnogo je onih koji, umorni, u krevetu ostaju do poslednje sekunde ili i duže, a onda se nervozno teturaju i pripremaju za odlazak na posao (pre toga, ako je potrebno, ide i odvođenje deteta u vrtić ili obavljanje neke druge obaveze). Na posao stižu u lošem raspoloženju, mrzovoljni su – i dan im ispadne nikakav. Ili dan počinju čitanjem dnevne štampe uz jutarnju kafu – dnevne štampe u kojoj svaki dan možete pronaći bar nekoliko nesreća i ubistava, a često i mračne slutnje da će nam nadalje biti sve lošije, da nam prete raznorazne katastrofe… Ne inspiriše baš na optimizam niti na životnu radost.
Na mnogo toga oko sebe nemate uticaj, u toku dana vam se mogu desiti loše stvari, ali, osim izuzetno, o tome kako ćete započeti dan odlučujete vi sami. Zato bi bilo dobro opredeliti se za nešto što vas raduje, što vam se dopada. Slastan zalogaj nečega što volite, na primer. Malo ludiranja pred ogledalom koje bi vas nasmejalo. Slušanje jedne ili dve omiljene pesme dok ste u kupatilu. Uživanje u udisanju mirisa omiljenog parfema, makar ga i ne nanele tog dana. Uvek je moguće naći nešto lepo čime biste započele dan, a ako imate problem s vremenom, to lepo može da traje i sasvim kratko (udisanje mirisa, na primer, traje svega nekoliko sekundi – toliko svako može da izdvoji).
Naravno, obavićete i ono što se mora obaviti, ali treba naći makar koju sekundicu ili minuticu i za ono što će vas obradovati. Novine? Zaboravite na njih rano ujutro – u redu je čitati ih kako biste bile informisane, ali ne morate da započnete dan pričama o krvožednim ubistvima i katastrofama koje će nas sve potamaniti – to stvarno može da sačeka.
A onda, kad nečim lepim započnete dan, i ostatak tog dana će vam se činiti lepšim, bar malčice, a često i znatno lepšim. Mali trud za povećanje radosti u životu – radosti koje nikad nema dovoljno, a kamoli previše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.