najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Izbeći suvišne zalogaje

Gledate se u ogledalu i vidite poneki kilogram viška. A trudite se da pazite na liniju, da pazite šta i koliko jedete. Otkud onda „viškovi“? Od čega su se napravili? Evo najčešćih izvora suvišnih zalogaja – zalogaja koji se u roku od nekoliko nedelja natalože na vašim bokovima.

Samoposluga

Velika je greška da u nabavku namirnica idete kad ste gladne. Jeste, nekad vam bude zgodno da u samoposlugu odete u povratku s posla, ali uzmite u obzir to da ćete tada biti iscrpljene i izgladnele, što znači da ćete se najverovatnije vratiti kući sa znatno više namirnica nego što vam je potrebno, i to onih izazovnijih, slasnijih – onih koje više goje. Ako već idete u samoposlugu nakon posla, umorne i gladne, potrudite se da kupujete samo stvari s prethodno sastavljenog spiska – spiska koji ste sastavile dok ste bile site i zaista svesne toga koje su vam namirnice neophodne u kući.

Restoran

Joj, sva ta kalorična (i ukusna) jela s menija… Ako želite da izbegnete gojenje od restoranske hrane, dobra je ideja da poručite jelo s dosta povrća i da pijete puno vode. Tako ćete se brže zasititi i bićete u manjem iskušenju da i nakon obilnog i kaloričnog obroka tražite i parče torte.

Deca

Česta je navika majki da pojedu ono što je dete ostavilo u tanjiru, „da se ne baci“. Nemojte! Odolite tom iskušenju! Već ste pojele sopstvenu porciju, koja je sasvim dovoljna za vaše potrebe – ostaci iz dečjeg tanjira bili bi višak, a već znate gde će se taj višak nataložiti. Ako vam je mrsko da samo bacite upotrebljivu hranu, nahranite pse ili mačke lutalice kojih verovatno ima u vašoj blizini.

Za ručkom

Vaša deca verovatno obožavaju gazirane sokove, ali bolje je odoleti im i umesto njih piti vodu. Em je zdravija, em ne sadrži kalorije. Jedna jedina čaša gaziranog soka od pomorandže ima 80 kalorija – plus će šećer iz tog soka izazvati žeđ i potrebu da se pije još.

Večera

Neki vole da posle večere pojedu i neki slatkiš. Izbegavajte to, naročito ako se radi o slatkišima s bademima ili lešnicima – oni su izuzetno kalorični, a uveče vam tolika količina kalorija zaista nije neophodna.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike