U trendu

Motivisati sebe za bavljenje sportom

Smatrate da bi trebalo da se bavite nekim sportom. Zbog zdravlja, zbog lepe linije, zato što znate da biste se bolje osećale kad biste se više kretale… Joj, tako vas mrzi! Imate toliko obaveza, ko će još i na sport da misli? Nekako, kad završite s obavezama, želite ili da se "spakujete" u krevet ili da neko vreme vegetirate ispred televizora i tako zadremate. Jeste, znate da to nije zdravo, poznato vam je da se ne krećete dovoljno, ali kako naterati sebe da se bavite nekom aktivnošću? Nemojte! To jest, nemojte da terate sebe na sport – evo kako da se u tri koraka motivišete na bavljenje sportom a da ne osećate da ste sebi nametnule još jednu obavezu (kojih vam je ionako preko glave).
Korak prvi: vizuelizacija. Zamislite sebe kako obuvate patike ili oblačite potrebnu garderobu za sport koji vam se dopada. Zamislite kako trčite, ili radite vežbe istezanja, ili vežbate jogu, šta god da vam se dopada i kojom god aktivnošću biste volele da se bavite. Zamislite kakav je osećaj dok se bavite tom aktivnošću, svež vazduh na svojoj koži, mirise oko vas, ljude koji su oko vas.
Korak drugi: "bliski suret". Za početak, samo obucite opremu za sportsku aktivnost i u njoj se krećite po kući. Posle toga, izađite u dvorište, a kasnije i tamo gde biste se bavile odabranom aktivnošću. Posmatrajte druge kako vežbaju i tako sve dok se i same ne osetite dovoljno prijatno i dovoljno željno da im se pridružite. Psiholozi kažu da na nas najveći stimulans vrši ono što drugi ljudi rade.
Korak treći: testiranje. Radite odabranu aktivnost deset minuta, ili bar pokušajte da je radite toliko dugo. Možda otkrijete da vam se zapravo ne dopada da upražnjavate baš tu aktivnost; u tom slučaju, odaberite nešto drugo, pa pokušajte s tim. Postepeno produžavajte bavljenje odabranom aktivnošću (onom za koju ste otkrili da u njoj uživate). Korisno je da svoj napredak beležite na kalendaru, tako ćete imati i vizuelni podsticaj i potvrdu da ste nešto zaista uradile, a to jača volju i daje dodatni podsticaj. Što se češće budete ovom aktivnošću bavile, to ćete biti naviknutije na nju – na kraju, preći će vam u naviku da se bavite određenim sportom, baš kao što vam je i jutarnja toaleta odavno postala navika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.