U trendu

Nacrtajte cvet

Danas je mnogima sve teže da se opuste i da skrenu misli sa svakodnevnih problema – a opuštanje nam je ipak svima neophodno kako ne bismo „sagoreli“. Srećom, postoje metodi kako da se opustite i skrenete sebi misli. Jedan od takvih metoda bio bi i da skicirate cvet.
Za to su vam potrebni papir i olovka, kao i cvet koji ćete posmatrati i potom skicirati. Da ne bude zabune: ne morate biti velika slikarka, niti fenomenalne u crtanju da biste ovo uradile. Ne morate čak ni da budete dobre u crtanju; ako vaš crtež čoveka liči na čiča-Glišu kad ga nacrta dete od tri godine, nema veze. Crtež nije obavezno bilo kome pokazati, niti ćete praviti izložbu, osim ako same to ne poželite.
Pažljivo posmatrajte cvet koji ste izabrale. Zatim pokušajte da ga što vernije nacrtate, obraćajući pažnju na svaki detalj. Ne dopada vam se kako je crtež ispao? Pokušajte ponovo, onoliko puta koliko želite.
Cilj ovog postupka nije da naučite da crtate, zato, čak i ako vam sve vreme loše ide, ako je i uz najbolju volju teško prepoznati šta je uopšte na vašem crtežu, ne nervirajte se. Nije važno ako vam crtanje ne ide. Ono čemu ovaj postupak služi jeste da se usredsredite na jednu stvar – u ovom slučaju, cvet koji je pred vama – i da na toj jednoj stvari uočite što više detalja. Dok to činite, vaš mozak se usredsređuje na taj jedan zadatak. Ne razmišljate o šefu koji vas nervira, o detetu koje vam je bezobrazno odgovorilo, o neplaćenim računima. Razmišljate samo o tom cvetu, njegovim detaljima, i o crtanju. Nema pritiska da uspete – nema kazne ako crtež ispadne slab. Postoji samo ta jedna akcija, dovoljno kompleksna da vam zaokupi mozak, ali bez pritiska i bez posledica vaše akcije.
Nakon tog postupka, mnogi otkriju da im se glava razbistrila i da su opušteniji i odmorniji. Problemi koje su imali su i dalje tu, ali manje pogađaju, plus je i mozak sposobniji da se izbori s njima.
Probajte! Nemate šta da izgubite – eventualno ćete baciti nekoliko papira. A moglo bi da vam pomogne.

1 komentar
  1. Radmila Mikulić

    Odlična ideja, i sigurna sam efikasna. To nisam još probala, ali moje opuštanje je ručni rad, ili čitanje. Ovo je svakako jednostavnije i primenjenije.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike