Ne morate tako da se ponašate

Ima dama koje se strahovito boje godina koje tek dolaze, nikako ne žele da budu starije nego što jesu. Međutim, godine donose divne stvari, stičete nova iskustva, nova saznanja – jedno od njih je i da ne morate tako da se ponašate.
Recimo, ima onih koji sebe večito stavljaju na prvo mesto, u strahu od toga da im niko neće pomoći ako se sami za sebe ne pobrinu. I tako godinama ignorišu tuđe potrebe, guraju se, grabe napred, povređuju druge – a onda u nekom trenutku shvate da ne moraju tako, da ponekad prvenstvo mogu da prepuste i nekom drugom, i da će im većina potreba i dalje biti zadovoljena, plus će i to što su stekli imati s kim da dele, jer više ne odbijaju sve od sebe grubim ponašanjem. Ili, obrnuta varijanta: ona sve čini za druge, ništa za sebe, boji se da će je smatrati sebičnom i samoživom ako nešto i za sebe uradi, onda joj u nekom trenutku "pukne film", počne nešto da čini i za sebe, neki je odbace zbog toga, ali oni stvarno vredni ostanu u njenom životu i podrže je. Ili… Mnoge promene su moguće.
Šta inicira saznanje da ne morate tako kako ste do sad? Mnogo je mogućnosti. Na primer, zaljubite se, i shvatite da tu divnu osobu ne želite da povredite verbalnim prepucavanjem koje inače praktikujete – i shvatite da vam to verbalno prepucavanje nije zaista neophodno. Ili dobijete dete, pa "omekšate", raznežite se, postanete nežniji prema svima. Ili vam u trenutku gadne nevolje neko potpuno neočekivano pomogne, i shvatite da ljudi ipak nisu toliko loši, i da ne bi trebalo da budete odbojni prema njima. Ili… Svašta je moguće.
A moguće je i da vam neko ko je prošao kroz to iskustvo o tome ispriča, saznate kako je ta osoba otkrila da ne mora da se svađa, da ne mora da strepi, da ne mora da zvoca… I razmislite o njenom iskustvu, o tome što vam je ispričala, i shvatite da je u pravu, da takvo ponašanje stvarno nije neophodno – i da ne morate da ga primenjujete ni vi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.