Novogodišnji ukras umesto paradajza

Novogodišnji praznici umeju da budu veoma lepi, samo što bi onima praktičnijima moglo blago da smeta to što tu ima stvari koje se koriste samo jednom godišnje, kao što su ukrasi. Međutim, ukrasima je moguće naći i drugačiju primenu, i to veoma praktičnu i korisnu.

Ovo je savet za one koji vole da gaje paradajz (nije neophodna bašta za to, paradajz se može gajiti i u saksiji na terasi ili na podu, pa tako u kućnim uslovima možete imati malo sopstvenog povrća, uštedeti i znati da nije prskano). Ako paradajz gajite na otvorenom, ptice umeju da budu problem – paradajz se ne sviđa samo vama i vašim ukućanima, sviđa se i njima, a moguće je da nemate mačku raspoloženu za lov ili da ne želite da slučajno padne loveći ptice na terasi na osamnaestom spratu. Tu vam mogu pomoći novogodišnji ukrasi.
Odaberite one koji su manje-više okruglog oblika; bitno je i da ih nije lako polomiti. Rano u sezoni, pre nego što paradajz zaista počne da raste, postavite te ukrase na odgovarajuće mesto, blizu onog gde očekujete ukusne plodove. Ptice će, naročito ako su već navikle da nasrću na vaše povrće, navaliti na ukrase; neće se povrediti (ne bismo savetovali ništa što bi moglo da povredi ili ubije životinje ili ljude), ali će se razočarati kad vide da to što pokušavaju da kljucnu nije jestivo. Neko vreme će nastaviti da nasrću na novogodišnje ukrase, ali to neće večno trajati; do vremena kad se paradajz zaista pojavi, ptice će već navići da tu nema ničeg jestivog.
Ne kažemo da je ova taktika stoprocentno uspešna, ali može dosta da pomogne, i da tako uspete da sačuvate makar veći deo paradajza – uz to, ti ukrasi će i dalje lepo izgledati, a imaće i još neku namenu pored kačenja na novogodišnju jelku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.