U trendu

Preskakanje konopca

Tražite neki način da vežbate, a da to bude i zabavno (tako je verovatnije da ćete ostati zainteresovane)? Po mogućnosti da je to nešto što možete da radite i kod kuće – i da ne zahteva nikakve skupe rekvizite? U tom slučaju, predlažemo vam preskakanje konopca. Vratiće vas u dane kada ste bili devojčica, istovremeno zateže mišiće i donjeg i gornjeg dela tela, troši sasvim solidnu količinu kalorija, a od rekvizita su vam potrebni konopac, udobna odeća i dobre patike. Pored toga, možete vežbati onda kada je vama najzgodnije.

Dopada vam se ova ideja? U tom slučaju, evo nekoliko stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju – da biste izbegle mogućnost povrede, kao i loma po kući.

Treba da imate dovoljno prostora, što znači dovoljno da možete da zamahnete konopcem prilikom preskakanja i da ne morate da strahujete da ćete tako nešto zakačiti ili razbiti. Možete vežbati u trenerci, ili šortsu i majici, ili bilo čemu što vam je udobno, ali posebnu pažnju morate obratiti na obuću. Kod vežbi ovakve vrste članci i stopala su ti koji najviše trpe, pa je udobna sportska obuća neophodna.

Dužina konopca mora da bude odgovarajuća za vas. To možete proveriti na sledeći način: stanite na sredinu konopca, i pogledajte gde su krajevi s drškama – treba da dostignu visinu pazuha. Ako je konopac predugačak, ali ne mnogo, višak možete obmotati oko šaka. Ukoliko je prekratak, tu pomoći nema – nabavite duži konopac (srećom, to se retko dešava, predugačak konopac je znatno češća varijanta).

Prilikom samog skakanja laktove treba držati blizu tela. Nikakav „skok antilope“ nije potreban – idealno je da skočite jedan inč (oko 2,5 centimetara) od zemlje. Veoma je bitno da gledate pravo pred sebe, a ne u svoja stopala.

Sada znate sve što vam je neophodno za bezbedno preskakanje konopca. Uživajte u skakutanju!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.