U trendu

Žene često ovo rade u automobilu, a mnogo je opasnije nego što misle

Obavljanje više zadatka odjednom, odnosno multitasking, je odlična ideja, ali ne i tokom vožnje.

Uz standardne jutarnje rutine, mnoge žene nemaju vremena za nanošenje šminke kod kuće i umesto toga je odluče da ostave ovaj zadatak tokom jutarnjeg putovanja na posao. Tačnije , prema studiji iz Ujedinjenog Kraljevstva, skoro polovina žena priznala je da to radi, piše Simeone&Miller.

Prema podacima američke vladine agencije NHTSA, od 2011. godine više od 3000 ljudi poginulo u saobraćajnim nesrećama u kojima su učestvovali vozači koji nisu obraćali pažnju na put, a dodatnih 416.000 pretrpelo je povrede. Agencija ne prati posebno statistike koje uključuju one vozače i vozačice ometene šminkanjem, ali jasno je da to nije dobra ideja.

Mnoge žene priznaju da nanose kozmetiku dok stoje na semaforu ili u saobraćajnoj gužvi, dok su neke priznale kako se šminkaju i dok je automobil u pokretu. Pritom upravljaju vozilom kolenima ili jednom rukom dok nanose olovku za oči ili ruž za usne.

Iako postoje neki vozači koji tvrde da ove vrste distrakcija ne utiču na njihove vozačke veštine, istina je drugačija. Ometeni vozači sami sebi oduzimaju sposobnost brzog prepoznavanja i reagovanja na potencijalne opasnosti na putu i uveliko povećavaju svoje šanse da dožive saobraćajnu nesreću. Razmislite koliko bi samo bilo zastrašujuće da štapić maskare povredi oko prilikom sudara.

Bilo kakva distrakcija, bilo u obliku mobilnog telefona ili maskare, oduzima vozačevu primarnu pozornost od zadatka vožnje i udvostručuje vreme reakcije koje vozač treba da zaustavi svoje vozilo.

Žene koje koriste retrovizor za nanošenje kozmetike naginju retrovizor do odgovarajućeg ugla, blokirajući im pogled na zadnji deo vozila i što ih čini nesvesnima vozila koji se približavaju, a to mogu biti i vozila hitne pomoći. Dodatno, korišćenje ogledala u viziru takođe blokira značajan deo njihovog prednjeg vidnog polja, zbog čega je manja verovatnoća da će videti i reagovati na nadolazeću opasnost.

Stoga, ne izazivajte nesreću tokom vožnje i budete odgovorni vozači i vozačice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar