U trendu

5 niskokaloričnih namirnica koje će vas držati sitim satima: Jedna munjevito topi masti i skida salo

Kad žele da smršaju, ljudi uglavnom biraju namirnice sa malim brojem kalorija. Problem je u tome što većina namirnica koje imaju nisku kalorijsku vrednost takođe izazivaju glad.

Ali, nisu sve namirnice u toj kategoriji; postoje i one koje mogu da obuzdaju apetit i da ga drže pod kontrolom.

Kako piše „Eatthis.com“ pored ovsa, grčkog jogurta, malina, krušaka, graška, crnog pasulja i urmi, postoji još pet namirnica koje odlično drže sitost.

1. Krastavci

Omiljeno letnje povrće najvećim delom sastavljeno je od vode – čak 95 odsto, a uz to ima malo kalorija. Ukoliko jedete krastavac sa korom, unećete dodatna vlakna koja su zaslužna za sporije varenje i duži osećaj sitosti.

2. Borovnice

Osim toga što sadrže malo kalorija, borovnice su bogate vlaknima, proteinima, vitaminima i drugim hranljivim materijama.

Većina personalnih trenera i nutricionista savetuje osobama koje žele da smršaju da obavezno konzumiraju borovnice, dajući prednost divljim borovnicama, a sada je otkriveno i zašto.

U studiji objavljenoj u časopisu „Nutrients“ ustanovljeno je da su divlje borovnice odlični saveznici u procesu mršavljenja i da pomažu telu da sagoreva masti tokom vežbanja.

3. Brokoli

Malo kalorija, dovoljno proteina, vlakana i vitamina C. Sve i da niste ljubitelj brokolija, ukoliko pokušavate da se rešite viška kilograma, imate mnogo razloga da zavolite ovo povrće.

Vitamin C je prijatelj ne samo imunog sistema, već i vitkosti, jer pomaže telu da sagoreva masne naslage.

4. Grejpfrut

Kao i brokoli, tako i grejpfrut sadrži malo kalorija, dovoljno vlakana i vitamina C. Nutricionisti često uključuju grejpfrut u program redukcionih dijeta, najčešće uz doručak ili večeru.

Iako će mnogi radije popiti ceđeni grejp nego pojesti voćku, ukoliko želite da smršate, nemojte to da radite. Ukoliko iscedite grejp, lišavate organizama vlakana koja daju sitost.

Takođe, ukoliko ste na stalnoj terapiji lekovima, obavezno to naglasite nutricionisti, kako bi znao da li da vam uključi grejpfrut u redukcionu dijetu ili da ga zameni nekim drugim voćem. Naime, pojedine supstance u grejpu mogu da utiču na dejstvo nekih lekova, pa zato budite oprezni.

5. Bademi

Popularno orašasto voće krcato je proteinima i vlaknima. To bademe čini idealnom grickalicom ukoliko ste na dijeti, jer će vam dugo držati sitost. Uz to, bademi su pravi rudnik magnezijuma, minerala koji je veoma važan u procesu mršavljenja.

Brojne naučne studije ispituju mehanizam na osnovu kog bademi utiču na topljenje masnih naslaga u predelu stomaka. Za sada je poznato da oni utiču na smanjenje viscelarne masti, naravno u okviru dobro izbalansiranog režima ishrane koji isključuje proste šećere i proste ugljene hidrate.

Ukoliko želite da smršate, a niste alergični na orašaste plodove, slobodno pojedite šaku sirovih badema umesto popodnevne užine. Obuzdaćete glad i verovatno biti prijatno iznenađeni kad posle nekog vremena primetite da vam garderoba oko struka postaje komotnija.

(Ona.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar