U trendu

5 rečenica koje možete čuti od manipulatora: Da li znate nekoga ko ih koristi?

Manipulatori su vrlo vešti u skrivanju svoje prave prirode, ali i u upravljanju tuđim mišljenjima i emocijama, a najopasnije je to što manipulator može biti bilo ko.

Štaviše, možda ste i vi sami taj koji manipuliše, a da niste toga svesni.

Da li vi ili neko vama blizak često koristi ove rečenice?

„Ti me ne razumeš.“

Svaki pokušaj da racionalizujete neku situaciju završava se tvrdnjom sagovornika da je vi jednostavno ne shvatate? Ova taktika zasniva se na pokušaju da ometa racionalnu i argumentovanu komunikaciju, a uz to od njega pravi — žrtvu.

„Preteruješ.“

Iako su manipulatori obično ti koji su previše dramatični: oni lažu, izvrću argumente, plaču stvarno ili lažno, često će optužiti druge da unose u odnos i raspravu bespotrebnu dramu i da preteruju u analizi i time zamenjuju vaše uloge. Ne dozvolite da vas to poljulja — ako svaki put kad podelite svoje misli doživite ovakvu reakciju, najverovatnije niste preterali.

Cilj ovakvog ponašanja jeste da prestanete da se otvoreno izražavate, a manipulatoru će potom uspevati sve što poželi da uradi u vašem odnosu.

„Preosetljiv/a si.“

U očima manipulatora bez trunke empatije možda i jeste previše osetljivi jer on nije u stanju da stvari vidi iz vaše perspektive. U svakom slučaju, ako je osobi s kojom pokušavate da rešite neki problem uvek glavna odbrana to da ste vi isuviše osetljivi, njen cilj je da učini da se osetite nesigurno u sopstveno rasuđivanje. Tako pomislite da reagujete burno i puštate emocije da vas vode, pa ne vidite stvari realno i umesto u stvarno krivca sumnjate u sebe.

„Potreban/na sam ti.“

Na ovaj način manipulator uspostavlja potpunu kontrolu — mislite da ne možete bez njega ili nečega njegovog. Ako mu poverujete, manipulator je taj koji ima moć jer je kontrola njegovo glavno oružje.

„Uvek ovo radiš.“

Kada manipulator upotrebi ovu rečenicu, desilo se sledeće: ili vaša navodna tvrdoglavost staje na put njihovim namerama ili pokušavaju da vam usade nesigurnost i osećaj krivice. Tako se postavljaju iznad vas, kao neko ko sve vidi realno i objektivno, dok se vi vrtite u krug i ponavljate iste greške, slepi od pogrešnog rasuđivanja, piše Glossy.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.