U trendu

8 jako dobrih razloga zašto bi trebalo da spavate goli

U krevetu provedemo između šest do osam sati na dan i po tome je spavanje rutina koja nas najduže drži na jednom mestu. Pa iskoristimo to vreme ne samo za odmor, nego i za druge blagodeti za organizam do kojih dolazi ukoliko spavate goli.

Pokrivači moraju da budu pamučni i nežni za kožu, a u slučaju da vam je to prenagla promena, možete da počnete da spavate u donjem vešu. Pokraj kreveta neka vam se uvek nađe kućni mantil, kako biste mogli da se zaogrnete. Počnite određenog dana u nedelji na primer za vikend, a potom produžujte novi ritual, prenosi portal Živim.

Osećamo se privlačnije

Često spavamo u iznošenim i dotrajalim komadima odeće u kojima se isto tako i osjećamo. Isprana stara majica kratkih rukava je za bacanje, a ne za policu u kojoj držite odeću za spavanje. Spavamo li goli, više razmišljamo o sopstvenom izgledu. Posledica je promenjeni odnos sa partnerom, a u slučaju da ste sami, vaš novi stav biće primećen van udobnosti vaše postelje.

Jačamo samopouzdanje

Iako je mišljenje da se obučeni osećamo zaštićenije i samouverenije, stvari su upravo suprotne. Kad se osećate prijatno u svom telu, to je kao injekcija samopouzdanja koja ubrizgava adrenalin ravno u vašu psihu. Posledica su samouvereni osmeh i sjaj u očima. U taj osećaj zadovoljstva uverićete se već prilikom prvog takvog odlaska na počinak.

Zbližavamo se s partnerom

Ne postoji veći osećaj bliskosti između dvoje ljudi od onog kad se dotaknu dva naga tela. Osećaj kože voljene osobe na sopstvenoj pojačava lučenje oksitocina i stvara jaku povezanost, što koristi i vezi i organizmu. Grljenje sa golim partnerom umanjuje stres, stvara osećaj sigurnosti i smanjuje mogućnost upala.

Intimnih odnosi su češći

Kad ništa ne stoji na putu između vas i vaše voljene osobe intimni odnos je češći. A tako je zdrav za ceo organizam, posebno za pritisak i pravilan rad srca.

San je kvalitetniji

Bolje ćete spavati jer nema nikakvih smetnji koje bi vas tokom noći mogle probuditi, poput uske majice. Znojenje zbog neprimerenog materijala, od kojih mnogi često pate, podstiče i na otkrivanje tokom spavanja.

Koža se prolepšava

Ovo je jedino vreme u danu kada koži možete da priuštite da diše. Golo spavanje se posebno preporučuje onima koji pate od nečiste kože ili dermatitisa. Kako napominju stručnjaci, dobro je i za naše intimne delove tela, koji su neprestano pokriveni i time podložni raznim infekcijama.

Starenje se usporava

Iako teza zvuči vrlo klimavo, činjenica je da golo spavanje čuva telo od zagrejavanja, koje sprečava hormon rasta da na sebi svojstven, magičan način, čuva naše telo od starenja. Pravilo glasi: što je hladnije, bora je manje!

Ravan stomak

…i to bez odlaska u teretanu. Kad nivo kortizola, zahvaljujući golom spavanju, tokom noći padne, tokom dana ćete imati manju potrebu za hranom. Ovaj hormon aktivira potrebu za gladi, posebno za šećerom i ugljenim hidratima i „sprema“ zalihe masnog tkiva na stomak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)