U trendu

8 životnih lekcija najsrećnijeg čoveka na svetu

Matije Rikard je budistički sveštenik koji je službeno proglašen najsrećnijim čovekom na svetu od strane neurologa sa američkog Univerziteta Viskonsin. Na njegova predavanja išle su mnoge slavne osobe, a on redovno putuje svetom i drži seminare kojima želi da pomogne ljudima da budu srećniji i zadovoljniji u životu. „Ako možeš da naučiš da voziš bicikl, možeš da naučiš i kako da budeš srećan“, jedna je od njegovih najpopularnijih izjava.

„Naravno da nije sve uvek lepo u životu, ali padovi i usponi ne uzrokuju potpuni nemir u meni“, rekao je Matije. Njegovih osam životnih lekcija prenosi Eskire magazin.

1. Svako može da bude srećan u životu ako traži sreću na pravim mestima. Problem je što imamo tendenciju da je tražimo u pogrešnim stvarima.

2. Sreća nije ganjanje beskrajnog broja iskustava. To je recept za iscrpljenost, a ne za sreću. Sreća je način postojanja, a izazov je u tome da ne dopustimo emocijama da postanu dominantnije od tog načina postojanja.

3. Zadovoljstvo se iscrpljuje kako ga proživljavamo, ali sreća je veština koja se kultiviše. Svi imamo potencijal za to, samo moramo da otkrijemo sami za sebe šta doprinosi rastu naše unutrašnje sreće. Budisti vole da kažu kako je koren nesreće neznanje.

4. Kako bismo bili srećni, moramo da pronađemo način da se rešimo mentalnih otrova poput mržnje, opsesije, zavisti ili ponosa. Cela svrha meditacije je otpuštanje ovakvih emocija i kultivisanje onih pozitivnih.

5. Način na koji naš um interpretira svet oko nas, najvažniji je element u određivanju kvaliteta svakog trenutka, a opet, pridajemo tako malo pažnje tome. Moramo da prepoznamo mentalna stanja ili emocije koje su destruktivne i one koje moramo da negujemo.

6. Kada se naljutimo, ne možemo da se setimo ni jedne dobre stvari o osobi na koju smo ljuti. Lek za to je prisetiti se što više dobrih stvari možemo o toj osobi, tako da u našem mozgu ostane što manje mesta za negativnosti.

7. Ako smo svesni našeg besa ili ljutnje, možemo je kontrolisati i ona polako umire. „Naravno da se i ja iznerviram, ali brzo počnem da se smejem tome jer je zaista blesavo“, rekao je Rikard.

8. Dnevna polučasovna meditacija može da pomogne svakoj osobi na ovom svetu. Iako postoji mnogo klišea o meditaciji, temeljna stvar je kako kroz nju možemo da naučimo kako naš um funkcioniše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.