U trendu

Ako imate jednu od ovih 7 navika, nikada nećete imati dovoljno novca

Nema ništa loše u ponosu, ali morate shvatiti da niko ne može sve sam. Sklonost ka kupovanju beskorisnih stvari samo zbog društvenog pritiska ili statusa može biti izrazito finansijski pogubna navika.

Evo još koje navike vas koče na putu ka bogatstvu.

1. Ne slušate savete onih koji su bili u vašoj koži

Mnogi će govoriti da su bankrotirali, a zatim će ignorisati svaki savet koji im ponudi neko ko je bio na njihovom mestu. Umesto da prvo porade na osnovama kao što su krov nad glavom i hrana, oni razmišljaju o nekim drugim stvarima te najčešće ne vide kako im određeni način razmišljanja šteti. ‘Ideja od milion dolara’ može uspeti, ali samo ako prvo pokrijete svoje osnove.

2. Odbijate da zatražite pomoć

Nema ništa loše u ponosu, ali morate shvatiti da niko ne može sve sam i važno je shvatiti da imate slabosti ili kada ste sterani u ćošak. Oholost šteti vama u krajnjoj liniji na više načina. ‘Švorc pojedinci’ često ili odbijaju da prime pomoć od onih koji im mogu pomoći ili odbijaju da traže savet od drugih koji imaju sličan problem.

Mnogi odbijaju da zatraže utočište od socijalnih službi, kao i što mnogi nemaju pojma šta rade i odbijaju pomoć stručnjaka. Zatražite pomoć od onih koji žele i mogu da vam pomognu. Prestanite da budete ponosni.

3. Kupujete skupe stvari kako biste impresionirali one kojima nije stalo do vas

Mnogi su žrtve navedenog. Žude da dokazuju drugima da imaju ‘status’ i da nešto znače. Do određene tačke osećaju da je to normalno ljudsko ponašanje. Ali, ta navika je i dalje jedna od najvećih prepreka. Nažalost, to je jedno od najkontroverznijih pitanja koje postoje u društvu. Sklonost ka kupovanju beskorisnih stvari samo zato što će ih to učiniti delom gomile kojoj žele da pripadaju može biti finansijski pogubno. Pravi ljudi, odnosno prijatelji ne mare za to koju odeću nosite, koji auto vozite i kakve patike imate. Problem je što svi dobijaju te poruke da su luksuzne stvari važne. To je deo marketinga. Morate se podsetiti da niste ovde da impresionirate snobove. Snobovi ne bi trebalo da budu oni koje želite u svom životu.

4. I dalje se oslanjate na posao za svoj prihod

Ne dopustite drugima da vam govore šta možete, a šta ne možete da postignete. Sve dok vam je dopušteno i imate stručnost, idite svojim putem i napravite sopstveni posao.

5. Ostavljate prilike na stolu ili aktivno odbijate da ih tražite

Zaista se ovo događa mnogo češće nego što mislite. Obično dotična osoba očekuje da će im neverovatna pozicija pasti u krilo – nije potreban nikakav rad s njihove strane. U svakom slučaju, ostavljanje dobre prilike ili nedostatak potrage za nečim ostaviće vas u dubokom problemu.

6. Družite se s pojedincima koji vas iskorišćavaju

Verovali ili ne, druženje s onima koji se prema vama loše ponašaju jedan je od najvećih pokazatelja bogatstva. Oni koji vas iskorišćavaju za novac neće biti tamo kada istog bude nedostajalo, niti će vam pomoći da to popravite. Izbacite iz svog života one koji vas ne uzdižu. To će vam se isplatiti u budućnosti.

7. Ne gledate na pasivni prihod

Novac možete zarađivati dok ‘spavate’. Do pasivnog prihoda možete doći tako što možete uložite ili napraviti proizvode koji se mogu nastaviti prodavati. Postoji mnogo načina da se to dogodi. Odaberite više od jednog. U stvaranju sadržaja, na primer, sadržaj nastavlja da zarađuje dugo nakon što ga napravite. To je pasivni prihod. Što se tiče nekretnina, kuća za iznajmljivanje zaradiće novac. Što više ulažete u stvari koje vam donose novac, bićete srećniji kasnije u životu – a to je nešto na što možete računati, donosi YourTango, a prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar