U trendu

Ako imate više od 50 godina, počnite ovo da dodajete u kafu: Mala količina je dovoljna da se obori holesterol

Mnoge funkcije našeg organizma opadaju kada oduvamo 50 svećica, to je normalan deo životnog procesa i ne treba da vas zabrinjava, a postoje načini da neke od tih funkcija i pojačate kroz pametnu ishranu bogatu važnim nutrijentima.

Starenje se odražava i na proizvodnju pljuvačke i našu sposobnost da osetimo ukus. Ako vam hrana koju jedete ima sve slabiji ukus, vreme je da joj dodate dva začina koja će ga pojačati, a dodatno imati blagotvoran efekat na zdravlje.

Dr Pamela Pik, autorka bestselera „Kako popraviti glad“, objasnila je da bi trebalo posle 50. godine jesti kurkumu i cimet.

„Kurkuma jača imunitet i umanjuje upalne procese u zglobovima. Dokazano deluje i na simptome artritisa kod starijih žena“, rekla je ona.

Kurkuma ima i preventivno dejstvo za mnoge bolesti, i savjetuje se svima koji bi želeli da održe svoje kognitivne funkcije u dobrom stanju.

„Cimet ima protivupalno i antimikrobijalno dejstvo. Održava nivo šećera u krvi jer usporava pražnjenje želuca nakon uzimanja hrane. Na taj način, sprečava da šećer naglo skače ili opada i poboljšava osetljivost organizma na insulin“, rekla je ona i posavetovala da se cimet dodaje u kafu, dok se kurkuma dodaje slanim jelima ili se konzumira u obliku čaja.

Samo jedan gram cimeta dnevno smanjuje šećer u krvi, trigliceride, LDL holesterol i druge loše parametre kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2.

„Ne zaboravite i da pijete dovoljno vode. Voda optimizuje metabolizam i dok starimo, a posle 50. rođendana moguće je da ćete primetiti da ste ređe žedni. Žene bi trebalo da piju devet, a muškarci 13 čaša vode dnevno. Ako ste fizički aktivni ili živite na toplijem području, slobodno možete da pijete i više od te količine“, objasnila je dr Pik, a prenosi Novi.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar