U trendu

Ako ste iznenada i prerano osedeli, to može da bude znak i ovih bolesti

Iznenadna i preuranjena pojava sede kose može biti znak da vašem organizmu fali vitamina B12, ali i ukazati na druge ozbiljnije zdravstvene probleme. Kako starimo, pigmentne ćelije koje našoj kosi daju boju polako umiru. Međutim, u nekim slučajevima, iznenadna pojava sede kose može biti znak određenih bolesti i zdravstvenih stanja, piše Klix.ba.

Nedostatak vitamina

Nedostatak vitamina B12 jedan je od najčešćih uzroka prerane sede kose. Istraživanja su pokazala da uzimanje suplemenata B12 smanjuje visok nivo homocisteina – što može dovesti do gubitka kose – i sprečava preranu pojavu sede kose. Vitamin, koji se nalazi u mesu, ribi i mleku, takođe pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, neophodnih za rast i zdravlje kose.

Von Recklinghausenova bolest

Neurofibromatoza, ponekad poznata kao Von Recklinghausenova bolest, je stanje koje uzrokuje rast tumora pored nerava. Uzrokuje ga genetska mutacija određenih gena, a može biti nasleđena od roditelja ili se javiti u ranom razvoju pacijenta. Trenutno ne postoji prevencija ili lek, ali tumori su najčešće nekancerozni. Osobe s ovom bolešću imaju tamne mrlje različitih veličina i oblika po celom telu, a neki primećuju i promenu boje kose.

Bolest štitne žlezde

Hormonske promene uzrokovane problemom štitne žlezde – poput hipertireoze ili hipotireoze – takođe mogu biti odgovorne za prerano sedu kosu. Zdravlje vaše štitnjače takođe može uticati na boju vaše kose. Previše aktivna ili neaktivna štitnjača može uzrokovati da vaše telo proizvodi manje melanina koji je odgovoran za boju kose.

Alopecia areata

Alopecia areata je autoimuna bolest gde telo napada samo sebe, a takođe može uzrokovati prerano belu kosu. U slučaju alopecije, imunološki sistem može napasti kosu i može uzrokovati gubitak pigmenta. Alopecia areata uzrokuje mrlje ćelavosti veličine novčića, a podjednako su pogođeni i muškarci i žene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar