Ako vaš partner ima samo jednu od ovih 7 osobina velike su šanse da će vas prevariti, tvrdi poznati psihijatar

Ljudi sa određenim vrstama osobina skloniji su prevari od drugih, kaže dr. Kenet Pol Rosenberg, američki psihijatar koji ima 20 godina iskustva u lečenju seksualnih problema.

O toj temi napisao je i knjigu „Infidelity: Why Men and Women Cheat“ (Preljuba: Zašto muškarci i žene varaju).

– Moji pacijenti, koji se bore sa preljubom, dolaze iz različitih društvenih okolnosti i situacija – imaju različite seksualne orijentacije, različitesu starosne dobu i različitih verskih, rasnih i društveno-ekonomskih grupa – kaže dr. Rosenberg, a prenosi Daily Mail.

Tri odrednice varanja

– Tokom više od dve decenije u praksi sam našao tri glavna faktora koji određuju preljubničko ponašanje – dodaje.

Psihologija – um koji ste razvili kroz formativna iskustva koja su u vas usadila određene načine razmišljanja o svetu, vašem mestu u njemu i način na koji razmišljate o sebi u kontekstu seksa i romantike.

Kultura – okruženje oko vas, sa različitim porukama o seksu, ljubavi i prevari – koje formira i vaše mišljenje o tome i mogućnostima za neveru.

– Bazirano na studijama, procenjujem da postoji gotovo 50 posto onoga što razlikuje preljubnike od onih koji to nisu, a ima veze sa biološkim razlikama u hemikalijama njihovog mozga. To znači da više od polovine onoga što čoveka vodi u prevaru ima veze sa okolinom i sopstvenom psihologijom – objašnjava ovaj stručnjak.

Dodaje kako je najznačajniji uzrok činjenica da možemo varati. Što je to lakše učiniti, veća je šansa da će neko to i uraditi.

7 tipova osobina najsklonijih prevari

– Kada je u pitanju psihologija preljubnika, najveći faktor koji ljude tera na lutanje je osećaj da imaju na to pravo ili da zaslužuju da varaju. Istraživanje i kliničko iskustvo identifikovali su određene osobine ličnosti koje se mogu povezati s takvim osećajima – kaže dr. Rosenberg.

  • Narcisoidnost – osećaj zadovoljstva samim sobom i stavljanje svojih potreba na prvo mesto.
  • Nedostatak empatije – nemogućnost stavljanja sebe u poziciju svog partnera.
  • Grandioznost – precenjivanje svojih sposobnosti, naročitio seksualne i potreba potvrđivanja sebe kao veštog ljubavnika.
  • Impulsivnost – donošenje važnih odluka koje nose velike posledice, na brzinu.
  • Želja za uzbuđenjem – doživeti nešto novo, potraga za novim uzbuđenjima.
  • Izbegavanje privrženosti – strah od obaveza.
  • Samodestruktivnost ili mazohizam.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.