U trendu

Baka koja je podigla 11-oro dece ima jedan veoma važan savet koji svaka moderna mama treba da čuje

Nakon rođenja prvog deteta, poznata australijska blogerka Konstans Hol podlegla je savremenim stresovima majčinstva, pa je odlučila da se za savet obrati mami koja je podigla 11-oro dece i nikada nije izgledala kao da će svakog trenutka „izgoreti“.

Kako je to moguće, pitala ga je, a on joj je mirne duše odgovorio:

,,Ona se nikada nije ni upola toliko živcirala kao što se živcirate vi moderne mame!“

Savršen savet koji joj je objasnio dodatnim rečima – „Ona nije morala da ide u banku, nije morala da trči u prodavnicu, ona nije ni znala, niti je htela da se toliko nervira oko svega oko čega se vi živcirate. Njoj i mnogim mamama pre nikada nije bilo tako važno da njihova beba mora da dostigne svaki svoj razvojni korak u nekom zadatom vremenu. Ona je jednostavno podizala svoju decu, uživajući u njima i u njihovom društvu“.

Nije li to zaista savršen savet i jedan bezbrižan put koji bi moderne mame definitivno trebale da pronađu.

Poređenja radi, uz ovaj je savet Konstans na svom Facebook profilu napisala kako to zapravo izgleda danas i zbog čega su mame toliko zastranile.

,,Mnogi od nas danas, stavimo ruku na srce, ne uživamo toliko u našoj deci i svi smo mi zapravo samo upola kao posvećene svojoj deci i to ne zato što to ne želimo – već zato što smo toliko pod pritiskom svega drugog, da baš zbog toga što svojoj deci želimo samo najbolje, najviše nekako ignorišemo njih, a i sebe same“, priznala je Konstans koja inače ima četvoro dece, a javnost je obožava zbog njenog ultra iskrenog stava prema roditeljstvu, prenosi Avaz.ba.

Međutim, čak i kada ona – baš ona – oličenje spontanosti i bezbrižnosti, prizna ovako nešto, odmah nam je jasno u čemu je zapravo problem.

,,Mi se danas toliko trudimo da budemo savršene mame – želimo da budemo super mame, super dojilje, želimo da izgledamo savršeno – idemo u teretanu, trčimo u prodavnicu, idemo u banku, obavljamo poslove, kuvamo organsku hranu, živciramo se na najjače, jer nemamo vremena ni za frizuru da nam neko sakrije te sede, i bukvalno se bojimo da klince nahranimo nekom gotovom večerom koju smo kupile – samo zato da nam ne sude!“

I šta smo zapravo time dobili? Tom stalnom utrkom da budemo najbolje što možemo, pita se ona…

,,Dobili smo to da smo živčanije nego ikad, a iako sve to radimo radi naše dece, ali i naših partnera (jer savršena mama mora biti i savršena žena, zar ne?) ispada da na kraju dana više nemamo vremena da se bavimo bilo čime. I ne samo to“, dodala je Konstans.

I toliko je u pravu da ne može biti više u pravu – „Stalno smo tu negde, ali smo stalno i nekako na pola, i onda se čudimo što nas i naša deca i naši partneri više ne doživljavaju kao pre. I oni nas poslušaju samo na pola, jer se već usred druge rečenice pomalo isključuju zapravo nam vraćajući onako kako se i mi ponašamo prema svima.

Sve zato što smo se toliko trudile da budemo super mame i super žene – umesto da se stvarno opustimo i počnemo da konačno živimo u trenutku – za tu decu koju smo s toliko ljubavi doneli na svet.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar