U trendu

Bez srama: 5 pitanja o kontracepciji koja svaka žena mora da postavi

Korišćenje zaštite tokom seksualnog odnosa znak je odgovornosti, brige o svom telu i zdravlju.

Mnoge žene se stide da pitaju svog ginekologa o kontracepciji, ali za to nema valjanog razloga.

U nastavku pročitajte sve što treba da znate o metodama zaštite od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti.

1. Koja je najbolja kontracepcija?

Lekari se slažu da je najbolja metoda kontracepcije za seksualno aktivne osobe takozvana „dvostruka metoda“. Uključuje upotrebu kondoma (jedinog sredstva koje štiti od polno prenosivih bolesti) u kombinaciji sa pilulom, spiralom, flasterom ili nekim drugim kontraceptivom.

2. Kako mogu da izaberem najefikasniji metod za sebe?

Sve zavisi od vašeg načina života i potreba. Neko ne može biti disciplinovan i uzimati tabletu svakog dana u isto vreme. Zato je najbolji način zaštite kontraceptiv koji možete koristiti tačno po uputstvu i dosledno, a pri izboru će vam pomoći vaš ginekolog.

3. Šta je intrauterina kontracepcija?

Reč je o reverzibilnoj metodi kontracepcije uz pomoć intrauterinog uloška, koja se poslednjih godina pokazala kao najpouzdanije sredstvo za sprečavanje neželjene trudnoće. Intrauterini uložak postavlja ili uklanja ginekolog i predstavlja dugotrajnu kontracepciju koja može trajati nekoliko godina.

4. Da li postoji razlog za upotrebu pilule koja nije povezana sa trudnoćom?

Naravno, mnoge hormonske metode se koriste za lečenje različitih zdravstvenih stanja. Ako imate jake grčeve tokom menstruacije i obilno menstrualno krvarenje, vaš ginekolog će vam prepisati pilule kako bi vam regulisao menstruaciju.

5. Šta treba da znam o piluli za jutro posle?

Sadrži veću dozu hormona koji se nalazi u kontraceptivnim pilulama i sprečava početak procesa oplodnje. Što pre ga uzmete, to bolje, ali deluje i ako se uzme između 2 i 5 dana nakon odnosa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.