U trendu

Bezbrižan san: 4 trenda za spavanje zbog kojih ćete se osećati odmornije u 2024. godini

Čovek je na svašta spreman samo da bi mogao bolje da spava, zbog čega se trudimo da budemo u toku s najnovijim trendovima za što kvalitetnije i bolje spavanje. Predstavljamo vam četiri trenda u vezi sa kvalitetnijim snom, za koje predviđamo da će doživeti pravi bum u 2024. godini.

1. Pametni kreveti

Šta ako bi vaš krevet mogao da vas uspava masažom celog tela i vođenim meditacijama? Pametan krevet , poznat i kao inteligentni krevet, zapravo je dušek koji uključuje naprednu tehnologiju za poboljšanje iskustva spavanja. On sadrži senzore koji olakšavaju pritisak dok se spavači pomeraju tokom spavanja, mogućnost podešavanja kreveta na željenu mekoću, podešavanja masaže celog tela koja su tempirana da vas opuste pre spavanja. Jedini „problemčić“ je taj što je ovo zadovoljstvo skupo pa im cena ide od 6.000 dolara pa naviše. Ipak, predviđa se da će uskoro više brendova ući na ovo tržište i nadamo se da će i cene biti pristupačnije.

2. Simulatori zore

Sećate se slatkog malog dodatka koji je osvetljavao vašu sobu dok ste bili dete da se ne biste plašili mraka? Verzija noćnih svetala za odrasle su budilnici za izlazak sunca koji postepeno ispunjavaju vašu sobu svetlom da bi potencijalno pomogli u borbi protiv nesanice i olakšali buđenje. Prošle godine, profesor Dejvid Nojbauer na Univerzitetu Džons Hopkins rekao je za Vašington post da za razliku od tradicionalnih alarma koji obično potresaju ljude da se probude naletom glasne buke koja dezorijentiše, budilnici za izlazak sunca koji nazivaju i simulatori zore mogu poboljšati iskustvo buđenja.

3. Spavački turizam

Spavački turizam  (eng. sleep tourism)  tokom poslednjih nekoliko godina doživeo je pravi bum, a izgleda da će još dugo da bude popularan. Nedavni izveštaj lanaca hotela Hilton otkrio je da 2024. ovaj hotelski brend očekuje povećan fokus na postizanju dobrog sna svojih gostiju, jer sve više njih navodi da im je ovaj segment bitan. Spavački turizam odnosi se na iskustva putovanja koja su posebno dizajnirana da poboljšaju kvalitet sna. To, recimo, obuhvata:

– mogućnost da dobijete jastuk koji će je dizajniran da najbolje odgovara baš vašem omiljenom položaju za spavanje

– sobe posebno dizajnirane da blokiraju svu spoljašnju buku kako biste se mogli fokusirati na odmor

– snimljene meditacije o spavanju koje su dostupne za slušanje dok dremate.

4. Kofein je prošlost

Poslednjih nekoliko godina došlo je do promene u stavovima prema alkoholu. Brojne studije navode da su milenijalci i mlađe generacije najviše zainteresovani za preispitivanje svojih odnosa s. Dakle, sada kada smo videli ljude kako isključuju alkohol iz svojih života u potrazi za boljim zdraviji pristupom svom telu, čini se sasvim prirodnim da bi kofein mogao biti sledeći. Što više kafe, to je više nesanice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.