U trendu

Bežite od ovakvih ljudi: 5 znakova da imate posla s narcisom

Sigurno ste upoznali bar jednu osobu za koju ste rekli da je „puna sebe“, ali je možda niste oslovili pravim imenom – kao narcisa.

Stručnjaci kažu da svakako treba napraviti razliku jer nisu sve samoljubive osobe sasvim narcistički orijentisane, ali postoji nekoliko uočljivih osobina na osnovu kojih biste mogli da ga prepoznate.

Uvek u centru pažnje

To je ona osoba koja se u svakom društvu stalno nameće, bori za glavnu reč, omalovažava ostale sagovornike, a čim primeti da bi neko mogao da ga zaseni, postaje neprijatna, gruba, pa čak i agresivna.

„Ja pa ja“

Svaku rečenicu započinje sa „ja“ i sve vreme nastavlja razgovor na taj način. Nezasit je u pričama o sebi, svojim kvalitetima, potrebama, ambicijama. Ne sluša druge dok govore, već ih prekida kako bi završio lični hvalospev.

Omalovažava druge

Samo on je važan i ima šta pametno da kaže. Ubeđen je da je najbolji u svemu i očekuje da se drugi prema njemu tako ponašaju. Druge gleda sa visine, sa prezirom ili podsmehom, pokazujući da su bezvredni i nedostojni njegovog društva.

Uveren je da su drugi ljubomorni na njega

Veruje da su svi, pa i najbliži – partner, roditelji, sestra i brat, zavidni na njegove kvalitete. Tvrdi da su prijatelji ljubomorni na njegov uspeh, a da kolege stalno pokušavaju da mu podmetnu nogu i tako spreče neki novi njegov uspeh.

Odbija svaku kritiku

Narcis je osetljiv na bilo kakvu kritiku, pa na nju reaguje veoma burno, ne slušajući šta imaju da mu kažu najbliži i oni koji su zaista dobronamerni. Njega zanimaju samo pohvale i to neumerene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.