U trendu

Bezos pomera granice: Iznenadiće vas njegov novi cilj

Osnivač i direktor Amazona Džef Bezos otkrio je svoje planove o kolonizaciji svemira, počevši najpre od Meseca.

„Izgradićemo put u svemir“, rekao je Bezos na konferenciji za novinare u Vašingtonu, prenosi Ej-Bi-Si njuz (ABC news).

Kako je rekao, ne zna kako će kolonije biti izgrađene, ali, dodaje, „određena vrata, određena prethodnica“ treba da bude uspostavljena da bi se taj cilj postigao, a njegova kompanija „Blue Origin“ će predvoditi na tom putu.

Ključni deo infrastrukture je „Blue Moon“ (Plavi mesec), model nove lunarne letelice koja bi trebalo da opremu i ljude odvede na Mesec do 2024. godine.

Letelica bez posade, Plavi Mesec (Blue Moon), nosiće naučne instrumente, satelite i vozila za nepristupačan teren, prenosi BBC.

Reč je o novom raketnom motoru nazvanom BE-7, potiska 4.535 kilograma.

„Vreme je za povratak na Mesec, ovog puta da bi se ostalo“, rekao je Bezos, govoreći o ciljevima njegove istraživačke kompanije „Blue Origin“.

Cilj je da „Blue Moon“ sleti na južni pol Meseca gde su u kraterima pronađeni komadi leda.

Voda iz tog leda mogla bi da se iskoristi da se proizvede vodonik, koji bi onda mogao da podigne svemirski brod za dalje misije širom solarnog sistema.

Trampova administracija je u martu najavila da namerava povratak američkih astronauta na Mesec do kraja 2024. godine.

Prema rečima Bezosa, „Blue Origin“ biće u mogućnosti da ispuni rok Trampove administracije, ali „samo zato“ što je kompanija počela kreiranje lunarne letelice 2016. godine.

On želi, kako je istakao, da poboljša pristup Mesecu, jer ima širu viziju budućnosti u kojoj će ljudi moći da žive i rade u svemiru, a što danas nije moguće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar