U trendu

Cenjeni doktor otkrio kako da se rešite stresa za samo 30 sekundi!

Stres je svakodnevna pojava, ali ponekad može potpuno da nas obuzme, ometajući normalno funkcionisanje. Upravo o tome govori doktor Karan Rajan, MD, ističući važnost disanja kao ključnog faktora u oslobađanju od stresa.

„Disanje utiče na srce. Svaki udisaj pomera dijafragmu nadole, stežući srce, što ubrzava rad srca. Dok izdišemo, dijafragma se podiže, srce se opušta, a rad srca se usporava“, objašnjava dr Rajan. On preporučuje fokusiranje na sporo i duboko disanje kako bi se povećao tonus vagusa i usporio rad srca, čime se olakšavaju stresne situacije.

Vagusni ton

Vagusni ton je ključan za regulisanje tela u mirovanju, a disanje je najefikasniji način za ublažavanje stresa, slaže se Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) i preporučuje opuštajuće tehnike disanja.

Stres može izazvati različite fizičke simptome kao što su glavobolja, napetost mišića, stomačne tegobe i ubrzan rad srca, ali i psihičke probleme kao što su problemi sa koncentracijom, donošenjem odluka i osećaj beznađa i zaborava.

Nutricionista Natali Lamb naglašava važnost uvođenja opuštanja u vašu svakodnevnu rutinu. Preporučuje razne aktivnosti poput joge, meditacije, vežbanja ili šetnje, a ističe važnost malih pauza i kvalitetnog sna kao ključnih faktora u borbi protiv stresa.

Ukratko, suočavanje sa stresom zahteva holistički pristup koji uključuje pažljivo disanje, aktivnosti opuštanja i odgovarajuću negu tela za održavanje mentalnog i fizičkog zdravlja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.