U trendu

Članica kraljevske porodice sa samo 11 godina ima ugovoren brak (foto)

Skoro dva meseca nakon što je pobegla iz Dubaija, šesta supruga šeika Muhameda bin Rašida al Maktuma, princeza Haja, prošle nedelje započela je brakorazvodnu parnicu u Londonu, kao i pravnu bitku za starateljstvo nad dvoje dece, 11-godišnjom Džalilom i sedmogodišnjim Zajedom.

Princeza Haja pred sudijom se pojavila u pratnji advokatice Fione Šekleton, i ovo je bilo njeno prvo pojavljivanje u javnosti otkako je cela priča dospela u medije. Princeza od britanskog suda traži da zaštiti njenu decu, naročito ćerku, koja, iako ima tek 11 godina, već ima dogovoren brak.

Haja je, objašnjavajući kako je iz Dubaija pobegla zbog straha za sopstveni život, insistirala na zaštiti koja se inače traži u slučajevima porodičnog nasilja, odmah nakon što je njen suprug zatražio da se deca hitno vrate u Ujedinjene Arapske Emirate. U toj nakani bi mogla i uspeti, budući da zakon u Engleskoj nudi zaštitu od prinudnog (ugovorenog) braka, bilo da ste već sklopili takav odnos ili da ste pred takvim činom.

View this post on Instagram

• صاحبة السمو الملكي الأميرة #هيا_بنت_الحسين وكريمتها سمو الشيخة #الجليلة_بنت_محمد بن راشد #آل_مكتوم HRH Princess #HayaBintAlHussein And Her Daughter HH Sheikha #AlJalilaBintMohammed Bin Rashid Al Maktoum #GodBlessThem ❤️❤️ @hhshkmohd @hrhprincesshaya 🌹🌹 #PrincessHaya #Princess_Haya #HayaBintHussein #HRHPrincessHaya #SheikhaAlJalila #HRH #Sheikha_AlJalila #AlJalilaMRM #AlJalila_MRM #AlJalila #PrincessAlJalila #AlJalilaAlMaktoum #AlJalilaBintMohammedAlMaktoum #AlMaktoum #Al_Maktoum #RoyalFamily #RoyalFashion #Royal #RoyalAscot #HorseRacing #Princess #Princesa #Royals #MotherDaughter @hrhprincesshaya

A post shared by mmm8 fans ❤️ (@al_maktoum_world) on

Princeza pravno želi zaštititi ćerku od dogovorenog braka, i taj deo borbe u ovoj parnici čini se da je i ključan. Na prvom saslušanju se nije pojavio Hajin suprug, i jedan od najbogatijih ljudi sveta, već je u svoje ime poslao tri najbolja advokata, predvođene Helen Vard. Međutim, i princeza, koja se ne odvaja od armije telohranitelja, nije naivno ušla u pravnu bitku. Svesna da je život dece, ali i svoj, stavila na kocku čim se pre dva meseca usudila da s decom u strogoj tajnosti pobegne od supruga, angažovala je baronesu Fionu Šekleton, jednu od najeminentnijih britanskih advokatica specijalizovanih za razvode, koja je zastupala Pola Makartnija, prinčeve Čarlsa i Endrua, ali i Petru Ekeston. Zbog svog angažmana dobila je i nadimak Čelična Magnolija.

Princeza Haja nije jedina koja je pobegla iz šeikove porodice. Pre nje to su učinile njegove dve ćerke iz drugih brakova, ali su vraćene kući. O njima se više ništa ne zna. Princeza i šeik brak su sklopili 2004. godine. Život prema običajima monarhije za nju nije nepoznanica, Haja je ćerka nekadašnjeg kralja Jordana kralja Huseina i njegove treće žene kraljice Alije. Majka joj je stradala u helikopterskoj nesreći u Amanu kad je Haji bilo samo tri godine, dok joj je otac izgubio bitku s zloćudnom bolešću, nakon čega je na Jordanski presto došao Hajin polubrat, sadašnji kralj Abdullah II. Odluka da pomoć traži u Velikoj Britaniji nije iznenađenje, budući da je 1985., završila Badminton školu za devojke u Bristolu, zatim Bryanston školu u Dorsetu, da bi na kraju na Oksfordu završila studije filozofije, politike i ekonomije sa izvrsnim ocenama.

Svoje prvo dete sa šeikom rodila je 2007. godine, a sina 2012.godine. Tokom braka sa šeikom postala je izuzetno važna međunarodna ličnost, veoma bliska princu Čarlsu i njegovoj supruzi Kamili. Sa uskoro bivšim suprugom povremeno je odlazila na Royal Ascot trke konja, gde se sretala i sa kraljicom Elizabetom II. Vladar Dubaija je vlasnik ergele konja u Americi, Australiji, Velikoj Britaniji i Irskoj, a njegovo bogatstvo se procenjuje na 4,5 milijardi dolara. Kada je krajem juna obznanjeno da je princeza u strogoj tajnosti pobegla sa dvoje dece iz Dubaija u Veliku Britaniju, pojavila se i priča kako je otišla sa 31 milion funti.  Azil je zatražila u Nemačkoj, a britanski list „The Times“ javlja kako je u pratnji nemačkog diplomate otišla u Nemačku. Za to vreme šeik Al Maktoum na Instagramu je objavio pesmu na arapskom i engleskom jeziku, optužujući suprugu za izdaju. „Times“ je takođe objavio kako princeza sada živi sa svoje dvoje dece u dvorcu u blizini palate Kensington, vrednom oko 85 miliona  funti, i da je ipak zatražila azil u Velikoj Britaniji. Na Višem sudu oboje supružnika su zatražili starateljstvo nad decom.

Princeza se od detinjstva bavila jahanjem, 1992. godine je na “Pan Arab” u Damasku u Siriji osvojila bronzanu medalju, a naredne je proglašena sportistkinjom godine u Jordanu. Bila je prva žena koja je svoju zemlju predstavljala na međunarodnim takmičenjima. Uspesi u ovom sportu su joj donijeli i članstvo u Olimpijskom komitetu i drugim organizacijama koje se zalažu za razvoj sporta, obrazovanja i kulture.

Ona je takođe i prva žena iz tog dela svijeta koja je postala ambasador dobre volje Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija, a nekadašnji glavni sekretar ove organizacije Ban Ki- Mun proglasio ju je ambasadorom mira. Među njenim društvenim angažmanima posebno se ističe rad u Fondaciji kralja Huseina za borbu protiv raka, zatim Haja kulturnom centru i kampanji “Nacija koja čita, ali i kao veliki borac za razvoj paraolimpijskih sportova. Haja važi i za jednu od nabolje stilizovanih pripadnica plave krvi u svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar