U trendu

Deca osuđena na mentalno siromaštvo: 4 roditeljska principa koja kvare odnos prema novcu

Roditelji su ti koji treba da usmeravaju svoju decu na pravi put, učeći ih svim životnim veštinama. Međutim, šta se događa kada oni sami imaju pogrešne principe roditeljstva.

Što se tiče „mentalnog siromaštva“ postoje 4 roditeljska postupka koja zauvek kvare naš odnos prema novcu:

1. „Odakle mi novac….“

Ako se roditelji stalno žale da nemaju dovoljno novca to može dovesti do toga da dete na podsvesnom nivou misli kako nikad neće imati dovoljno. Ono kasnije u životu ima stav, da „ne vredi ni pokušavati“, jer nikad neće imati dovoljno para za određene stvari u životu.

Ukoliko nemate novca za ono što vam dete traži, treba samo da kažete: „Trenutno nemam novca da ti to kupim, ali ajde da tu igračku stavimo na listu želja pa da razmislimo o njoj za desetak dana i ako je budeš još uvek želeo možemo da je kupimo.“

2. „Prerano je da ti razmišljaš o novcu“

Reći detetu da mu je još rano da razmišlja o novcu je krajnje upitna odluka. Od ranog detinjstva decu treba učiti kako da upravljaju finansijama i da planiraju svoje troškove. Roditelji imaju moć da kod svog deteta razviju zdrave navike, objasne kako treba biti oprezan sa novcem i kako treba pravilno raspodeliti ga. Naučiti dete da pravilno upravlja novcem je jedan od najvažnijih lekcija koju ga morate naučiti.

3. „Kakva te kolevka zaljulja, takva te motika zakopa“

Ova fraza koju pojedinci ponavljaju toliko je demorališuća da o njoj ne treba mnogo ni pričati. U suštini ona znači, da bez obzira koliko se trudili, ako smo potekli iz siromašne porodice, tako ćemo i završiti.

Ako roditelj širi ovakve i slične priče, može da zapečati budućnost deteta koje će u startu da osudi na siromaštvo.

Izbegavajte ovakve i slične priče, jer je veoma važno da detetu ulijete samopouzdanje i cilj da život živi onako kako želi, piše Stil.

4. „U ovoj kući nema ništa tvoje. Tvoje će biti samo ono što zaradiš sa svojih 10 prstiju“

Roditelji često koriste takve fraze ne shvatajući štetu koju nanose. Deca koja „nemaju ništa“ obično se zapošljavaju veoma rano, bez ikakvih veština i sposobnosti. A onda dolazi do problema, jer kako dobiti svo potrebno znanje za napredovanje?

Finansijsko podizanje dece igra važnu ulogu u njihovoj budućnosti. Važno je biti izuzetno oprezan da naslednicima porodice ne kažete nepotrebne stvari. Štaviše, morate zapamtiti da dete aktivno posmatra svoje roditelje i imitira njihovo ponašanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar