U trendu

Deluje neverovatno, ali novogodišnja jelka nam može poboljšati san

Stručnjak za spavanje Karl Volš tvrdi da je novogodišnja jelka korisna iz više razloga, uključujući i to što vam pomaže da se opustite, a toplo osvetljenje može pomoći da se osećate prijatnije.

– Božićna jelka može imati iznenađujuće dobar efekat na kvalitet vašeg sna jer je umirujući podsetnik na prirodu, a poznato je da zelene površine smanjuju stres i stimulišu endorfine, čineći da se ljudi osećaju smirenije i srećnije. Iz tog razloga i priroda može pomoći ljudima da zaspe, a promoviše i bolji kvalitet sna – objasnio je on, prenosi The Miror.

Karl takođe objašnjava da jelke mogu izazvati osećanja nostalgije i smirenosti jer su ključna uspomena iz detinjstva. Iako Božić može biti stresno doba godine, učešće u prazničnim aktivnostima vraća ljude u mladost kada nisu imali obaveze. Iz tog razloga, kaže, imaćete svoje drvo kao nostalgični podsetnik da pokušate da se oslobodite stresa i uživate u čaroliji Božića, koja će vas opustiti.

On dodaje i da su boje od velikog značaja.

– Zelena boja, posebno nežnije nijanse zelene, nije stimulativna boja, a dobra je za opuštanje i podstiče kvalitetan san, pa drvo iz tog razloga može da utiče na vas. Osim toga, toplo osvetljenje je idealno jer izlaganje beličasto-plavoj svetlosti potiskuje proizvodnju melatonina, hormona koji čini vaše telo pospanim – rekao je on.

Dakle, novogodišnja jelka i ukrasi, lampice i svetla ne samo da će povećati vaš božićni duh i učiniti da se osećate prijatno, već će takođe imati koristi za vaše zdravlje i dobar san, piše Vecernji.hr, a prenosi objektiv.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar