U trendu

Doktorka otkriva koje je najbolje vreme tokom dana za obavljanje velike nužde

Možda niste razmišljali o tome ranije, ali postoji najbolje doba dana za pražnjenje creva. Kako bi poboljšali zdravlje creva, lekari preporučuju da se što češće pražnjenje creva obavlja ujutru, a za to postoji valjan razlog.

Dr Janine Bouring objasnila je u video snimku objavljenom na TikTok-u zašto bi trebalo da imamo nuždu nakon što se probudimo. „Prema kineskoj medicini, jutarnja eliminacija je optimalno vreme da organi isprazne creva“, rekla je Bouring na početku snimka.

Zašto jutro?

Prema rečima doktora, naša tela tokom cele noći detoksikuju i prerađuju hranu preko jetre i bubrega. Objašnjava da „svi ovi toksini kojima smo svakodnevno bili izloženi, ujutru izbacuju kroz creva da bismo mogli da počnemo iznova”.

Ona dodaje da telo zna kada je vreme za pražnjenje creva na osnovu našeg cirkadijalnog ritma. Zasnovan je na ciklusu svetlosti i tame tokom dana i na temperaturama koje su nešto niže noću nego tokom dana. Kada se probudimo i temperatura raste, to daje signal telu da stimuliše creva.

Dakle, pražnjenje creva ujutru je najbolje i najzdravije kada je u pitanju funkcionisanje creva, a sve u cilju uklanjanja toksina i loših materija koje nam mogu izazvati neprijatnost tokom ostatka dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar