U trendu

Dovoljna je 1 kašičica: Začinite kafu ukusnim dodatkom, vaša probava će vam biti zahvalna

Sve veći broj istraživanja vezanih za zdravlje creva podržavaju ideju da kafa može imati koristi za digestivni trakt.

„Polifenoli u kafi mogu hraniti korisne bakterije creva, podstičući rast i aktivnost. Oni takođe mogu pomoći u ograničavanju rasta ‘loših’ bakterija“, kaže Džozef Salhab, američki gastroenterolog iz Davenporta, a prenosi n1.info.hr.

On je dalje naglasio da se sve ove „blagodeti“ mogu dodati i sa kašičicom kakao praha u šoljicu kafe. Kada je u pitanju varenje, kafa i kakao imaju posebne prednosti. Odrasli bi trebalo da ciljaju na 25 do 38 grama kakao vlakana dnevno, što se postiže dodavanjem kašike ili dve kakao praha u jutarnju šoljicu kafe.

„Ipak, pazite da ne pijete kafu na prazan stomak, jer to može podstaći lučenje želudačne kiseline, a samim tim i bolove u stomaku, što može uzrokovati nelagodu u stomaku ili refluks kiseline”, objasnila je nutricionistkinja Kristina Manian za Real Simple.

Stručnjakinja ističe kako kafa na prazan želudac nekima ne škodi, ali ipak preporučuje mali međuobrok uz kafu, čak i ako ne doručkujete. To može pomoći u smanjenju proizvodnje želudačne kiseline.

Zato prvo pojedite nešto, a zatim popijte šoljicu kafe, obogaćenu jednom do dve kašike kakaoa. Vaš digestivni trakt će vam biti zahvalan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар