U trendu

Evo kada je najbolje otići spavati, a kada ustati da biste se probudili najodmorniji

U idealnom svetu svi bismo na spavanje išli u ranim večernjim satima i ujutro ustajali potpuno odmorni i spremni za sve izazove pred nama. Ali činjenica je da većina ljudi, usled velikog broja obaveza i raznih navika, leže bliže ponoći i neretko ustaje s neprijatnim osećajima premorenosti i nedostatka energije.

Ipak, naučnici su brojnim istraživanjima utvrdili koliko je za zdravlje bitno zadovoljiti dva ključna faktora spavanja: količinu sna i održavanje doslednosti u praćenju biološkog ritma.

Najbolje vreme za odlazak na spavanje

Prema našoj biologiji, idealno je otići na spavanje u ranijim večernjim satima i ustati ranije ujutro. Ovakav raspored u skladu je s pojavom dnevne svetlosti, usled čega mnogi počnu osećati umor odmah nakon zalaska Sunca. Istraživanja su dokazala i da su ljudi najpospaniji između 13 i 15 sati poslepodne i između 2 i 4 sata noću, a upravo je kvalitetan noćni san ključan za prevenciju preplavljujućeg osećaja umora usred radnog vremena.

Posledice premalo i previše sna

Odavno se zna da nedostatak sna ima vidljive posledice na zdravlje, kao što su depresija, gojaznost, srčane bolesti, visok krvni pritisak, dijabetes i lošiji imunitet, ali nešto je manje poznato to da previše sna takođe može uzrokovati zdravstvene poteškoće, kao što su kardiovaskularni problemi i depresija kao i promene raspoloženja i razdražljivost.

Za odrasle osobe preporuka je minimalno sedam sati noćnog sna, a sukladno tome određuje se i najbolje vreme za odlazak na spavanje. Na primer, ako morate da ustanete u 6 sati, vreme za odlazak na počinak je najkasnije u 23 sata.

Drugi važan faktor je doslednost. Dakle, ako svaki dan ležete oko 23 sata, važno je da se ovog ritma držite i tokom vikenda. Kasan odlazak na spavanje tokom vikenda i duži ostanak u krevetu mogu značajno poremetiti ritam i kvalitet spavanja tokom nedelje.

Važnost biološkog ritma

Biološki ritam označava prirodni ritam budnosti i sna ljudskog mozga. Upravo on određuje najbolje doba za spavanje svakog pojedinca, a ako usvojite naviku spavanja i buđenja u otprilike isto vreme svakog dana, obezbedićete sebi čvršći i kvalitetniji san, pokazuju istraživanja, a prenosi Tportal.

Uz to, ovakav ritam omogućuje da brže i lakše zaspite te se budite u zadato vreme, čime ćete sprečiti stres zbog naglog buđenja uz alarm.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.