Evo šta se dešava u telu kada svako veče pre spavanja pojedete prstohvat šećera i soli

Saznajte šta vam dobro može doneti malo šećera i soli

So, kao i šećer, ne preporučuju se u većim količinama, jer tada mogu biti štetni za zdravlje, međutim, to ne znači da ne postoji i njihova pozitivna strana. Kombinacija šećera i soli, ima važnu ulogu u našem organizmu.

Naime, ljudima koji muku muče s nesanicom ova kombinacija, u odgovarajućoj razmeri, može pružiti ono što im je u tom trenutku neophodno, a tako nedostižno – miran san. Kako to?

Šećer i so deluju kao „baterije“ za ćelije – glukoza omogućava direktan dotok goriva u mitohondrije, a ravnoteža natrijuma u međućelijskoj tečnosti omogućava pravilno ćelijsko disanje i proizvodnju energije.

Obe ove hranljive materije su snažni prehrambeni alati za upravljanje stresom – šećer signalizira telu da zaustavi proizvodnju hormona stresa, koji šteti vašem metabolizmu i uzrokuje nesanicu. So je takođe važna za održavanje homeostatskog stanja u kom se adrenalin drži pod kontrolom.

Treba napomenuti da šećer ne uzrokuje hiperaktivnost. Kada se koristi kao terapijski prehrambeni alat, na ovaj način, ima upravo suprotan efekat.

Dakle, ako ste među onima koji se često bude, posebno između 2 i 4 sata ujutru, i pritom osećaju kako adrenalin cirkuliše telom i onemogućava san, kombinacija šećera i soli za vas može biti spasonosna.

Poznato je da je zdrav i miran san osnova za dobro zdravlje. Stoga, nije teško zaključiti koliko je važno dobro se naspavati. Svakodnevni stresovi i brojne obaveze nas toliko iscrpljuju da nedostatak sna može biti poguban za naš organizam, pa ovo rešenje zaista predstavlja spas.

Kako napraviti uspavljujući prah?

Odnos soli i šećera treba da bude 1: 5. Najbolje je koristiti nerafinisanu morsku (ili himalaisku) so i kvalitetni smeđi šečer. Pomešajte 5 kašika šećera i 1 kašiku soli i stavite u staklenu teglicu. To će vam dugo trajati. Pred spavanje (ili u toku noći kad se probudite), promućkajte teglicu i pod jezik stavite, poput leka, mali prstohvat te mešavine soli i šećera da se lagano otopi.

Ovo je pravi „magični prah za spavanje“ i poput leka, ovaj čarobni prah poštedeće vas nesanice!

(Telegraf.rs / Atma)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.