U trendu

Evo u čemu su ŽENE NEUPOREDIVO BOLJE od muškaraca

Rivalitet ženskog i muškog pola postoji otkad je sveta i veka. Ipak, postoji tvrdnja da su žene bolje od muškaraca u pronalaženju i pamćenju reči. Ili je to samo lažni mit?

Kako bi odgovorili na to pitanje, veliko istraživanje otkrilo je da žene imaju tu sposobnost koja je konstantna tokom vremena i životnog veka, iako je ta prednost u odnosu na muškarce relativno mala.

Marco Hirnstein, profesor sa Univerziteta u Bergenu, i njegove kolege proveli su takozvanu „meta-analizu“, u kojoj su analizirali kombinovane podatke svih doktorskih radova, magistarskih radova i istraživanja objavljenih u naučnim časopisima koji su uspeli da pronađu.

Ova meta-analiza uključila je više od 350 ljudi, istraživači su otkrili da žene zapravo bolje koriste reči i pamte ih, pa je u isto vreme konstantna tokom celog životnog veka pojedinca.

“Do sada je fokus bio uglavnom na veštinama, u kojima su muškarci najbolji. Međutim, poslednjih godina fokus se više pomakao na žene“. kaže Hirnstein u članku objavljenom u časopisu Perspectives on Psychological Science.

Većina intelektualnih sposobnosti pokazuje malu ili nikakvu razliku u prosečnom učinku između muškaraca i žena: međutim, pripadnice lepšeg pola su se pokazale izvrsnim u određenim zadacima, kao što su korištenje reči i pamćenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.