U trendu

Gastrabajterski hleb sa sedam kora: kako zaista izgleda život srpskih radnika u Nemačkoj

Nemačka je decenijama san mnogih Srba, i poslednjih godina tamo je otišlo mnogo mladih iz naše zemlje u potrazi za boljim životom.

Međutim, većina njih ne zna šta ih tamo čeka i kakvi su uslovi rada u nemačkim fabrikama. Jedan radnik opisao je kako zaista izgleda kada ste zaposleni u jednoj takvoj firmi.

– Sa nepunih 20 otišao sam kod roditelja u Nemačku. Po tadašnjem zakonu maloletan, a služio sam vojsku. Punoletstvo je bilo sa 21 godinu. Za par meseci sredim sve papire, i nađem posao iz oglasa. Dotle sam malo radio na crno. Teško mi je bilo da ustanem u 04.30h, pa sam se navikao. Radi se od 06h. Ako dođes u 05.50h – već je kasno – ne stigneš ništa, presvlačenje, kafa itd.

U 06.01h mašine zuje kao da je 10.00h.

08.55 – 09.00 peru se ruke.

09.00-09.10 doručak.

Vreme za doručak pada na teret poslodavca.

11.55 peru se ruke.

12.00-12.30 – ručak (tih pola sata odrađujemo).

U toku rada nekada nema vremena ni vodu da piješ, a ako hoćeš u toalet zoveš brigadira da te zameni (nije ograničeno koliko puta). Ko na takvu i sličnu disciplinu ne želi da se navikne, neka ostane ovde. Uslovi rada su ekstra, ista temperatura i leti i zimi. Prekovremeni se plaća i par dana pre se najavi i nije obavezan, samo ono iz ugovora. Kad se radi – radi se, a kad odeš kući – niko te u vezi posla ne uznemirava – objašnjava radnik, a prenose domaći mediji.

I kako vam se sada čini nemačka, radnička realnost?!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.