U trendu

Hoće li nam se zaista zalepiti creva ako progutamo žvaku?

Verovatno ste mnogo puta u životu čuli da nikada ne treba da gutate žvaku jer se može zalepiti za stomak ili creva ili zato što je potrebno oko sedam godina da se potpuno svari.

Međutim, istina je nešto drugačija. Iako se žvakaća guma sastoji od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu svarljivi, ljudski stomak svakodnevno dobija određene količine neprobavljive hrane, pa to nije neobično, niti opasno po život, prenosi Avaz.ba.

Tako, u trenutku kada progutate žvaku, njeni delovi koji se ne mogu svariti ostaju u telu sve dok stomak ne može da se nosi sa njom, a zatim se, posle određenog vremena, izbacuju iz organizma.

Takođe, priče o štetnosti progutane žvake imaju i drugu stranu, o čemu svedoči činjenica da veliki broj progutanih žvaka u kratkom vremenskom periodu može da izazove probleme sa varenjem, posebno kod male dece.

Ovo se dešava veoma retko, ali kada se dogodi, potrebna je hitna intervencija lekara. Sledeći put kada progutate žvaku, nemate šta da brinete jer će se vaš digestivni trakt prilično uspešno nositi sa tim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar