U trendu

I obaveze i odmor (2)

Poznato je da je ljudima potrebno da nešto rade kako se ne bi osećali beskorisno (da i ne spominjemo da je život najčešće takav da, hteli ne hteli, imate gomiletinu obaveza), ali da im je neophodan i odmor. Samo, nije dobra ideja ne odmarati se uopšte u toku radne nedelje, a onda ceo vikend provesti razvlačeći se – od toga se maltene osetite još umornije i mrzovoljnije nego da niste imale taj vikend.
Onda, šta? Pokušati da napravite sebi raspored tako da svakog dana završavate obaveze, radite nešto, ali i da nađete vremena za relaksaciju. Imate previše obaveza u toku radne nedelje da biste mogli da se relaksirate? Neki ljudi u takvoj situaciji otkriju da im prija meditacija; ne brinite, meditacija ne znači da morate u nezgodnom položaju da sedite osam sati i ponavljate "om", i osam do deset minuta može da posluži. Kako? Sedite pravih leđa, šake spustite na butine (dlanovi nagore) tako da vam bude udobno, zatvorite oči, duboko udahnite, držite dah dve sekunde, zatim polako izdahnite, i pustite svoje disanje da postane normalno i prirodno. Nakon osam do deset minuta osećaćete se mnogo bolje i relaksirano.
A kad dođe vikend, čak i ako nemate porodičnih obaveza, nemojte ga ceo provesti u krevetu, već i završite poneku obavezu – ako vam tako prija, to mogu da budu i "obaveze prema sebi", kao što su vežbanje, pedikir, manikir (može i u kućnoj varijanti), duga kupka, stavljanje pakovanja za kosu… Možete ceo dan posvetiti sebi i svom uživanju; važno je da nešto radite, da to ne bude celodnevno razvlačenje od kreveta do kauča do frižidera pa nazad do kauča, uz povremene odlaske do toaleta. A ako nađete vremena i nađu ga vaši prijatelji, možete se i s njima videti – druženje s dragim ljudima obično prija. Uz tako proveden vikend ili nedelju trebalo bi da se osetite mnogo bolje, kao da ste stvarno "napunili baterije", umesto da ispadne da jedva čekate da dođe nova radna nedelja kako biste imali nešto da radite i kako ne biste stizali da primetite kako se osećate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar