U trendu

Japanski trik za uštedu novca: Imaćete mnogo više para, a trebaju vam samo ove 2 stvari

Ako ste čvrsto rešili da ubuduće poradite na svom kućnom budžetu i uštedite neki dinar, možda će vas zanimati popularna tehnika štednje u Japanu. Ljudi kažu da je veoma jednostavna, a da daje rezultate – reč je o takozvanom Kakeibo planu štednju. Evo o čemu se tačno radi i šta to podrazumeva.

Zašto baš Kakeibo? To je ime sveske (prave sveske, ne neke aplikacije) u kojoj štediša beleži svoje potrošačke navike kako bi video gde ima prostora za štednju.

Kakeibo u bukvalnom prevodu znači „domaćinsko računovodstvo“, a u Japanu je odavno prisutno – tačnije, od 1904. godine kada je novinar Motoko Hani objavio svoju ličnu beležnicu ne bi li inspirisao druge na štednju.

Kako Kakeibo funkcioniše?

Početkom svakog meseca štediša uz pomoć sveske isplanira svoje finansije za naredne četiri nedelje.

Plan troškova deli se u četiri kategorije:

** Opstanak (stvari poput hrane, računa, prevoza/benzina, higijene…)

** Opciono (šoping, restorani, naručivanje hrane i slični troškovi)

** Kultura (deo budžeta namenjen za bioskope, pozorišta, knjige…)

** Dodatno (iznenadni troškovi, oni koji nastaju kada se iznenada pokvari kućni aparat, iskrsne nečiji rođendan i slično…)

Na kraju svake nedelje štediša bi morao da uporedi plan sa realnom situacijom da vidi da li je negde zabrljao. Poenta ovog tipa štednje je da shvatimo gde nam sve odlazi novac kako bismo videli gde imamo prostor za uštedu.

Kakeibo tip štednje kaže i da je važno da sebi odgovorite na ova četiri pitanja kako biste izmenili svoje potrošačke navike:

  • Koliko novca imam?
  • Koliko od toga želim da uštedim?
  • Koliko zapravo trošim?
  • Kako mogu da poboljšam svoje stanje?

Korisnici ove metode širom Evrope oduševljeni su ovim tipom štednje jer nije previše restriktivan, a prijavljuju da uspevaju da uštede oko 35 odsto od budžeta kojim raspolažu za taj mesec, piše Žena Blic-.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)