U trendu

Jedna stvar ih odaje: Na ovaj način možete otkriti psihopatu

Mnogo je znakova koji ukazuju na to da je neko psihopata. Imaju osobine poput površnosti, narcizma, grandioznog osećaja sebe, patološkog laganja, nedostatka osećaja krivnje i empatije i još mnogo negativnih karakteristika.

Istraživanja su takođe pokazala da bi vas prijateljstvo s bivšim moglo pretvoriti u psihopata.

Prema jednoj studiji iz 2015. objavljenoj u Personality and Individual Differences, istraživači su otkrili da postoji veza između psihopata i zevanja.

Istraživači sa Univerziteta Baylor okupili su 135 ispitanika, testirali su ih pomoću testa ‘Inventar psihopatske ličnosti’, a zatim su sproveli eksperiment u kojem su ispitanike izložili zevanju.

Kad vidite drugog čoveka da zeva, počne li i vama da se zeva nakon nekoliko sekundi? Koliko ste izdržali bez zevanja? Prvih 5 sekundi? Ili sve do kraja? Ako ste se pre kraja tuđeg zevanja isto prepustili zevanju, čestitamo! Niste psihopata. Ali, ako niste, mogli biste da budete.

U čemu je stvar?

Prema istraživačima, to ima direktnu vezu s empatijom. Jedan od znakova da ste psihopata je nedostatak empatije prema drugim ljudima.

Poznato je da je empatija jedan od ključnih psiholoških faktora koji mogu dovesti do ‘zaraze’ zevanjem.

Prethodne studije su primetile isti nedostatak empatije kod dece iz spektra autizma (međutim, to ne znači da su autistični pojedinci psihopate – to samo znači da je manja verovatnoća da će zevati), prenosi 24sata.hr.

Istraživači su testirali mnogo više od samog nedostatka zevanja kod ispitanika.

Takođe su testirali koliko lako se preplaše (psihopate je jako teško preplašiti). Što je manja verovatnoća da se neko preplašio, to je manje verovatnoća da će i zevati.

– Naravno, ovo nije dijagnostički alat za psihopatiju, ali je zanimljiva veza koja pokazuje kako te osobine ličnosti na neočekivane načine utiču na različita ponašanja – kaže profesorka i naučnica Dženifer Golbek.

Dakle, možete se opustiti. Samo zato što niste zevali kad ste videli nekog drugog da zeva ne znači da ćete početi da kuvate ljudsko meso poput Hanibala Lektora.

To vjerojatno samo znači da niste empatični, da ne dopuštate osećanjima da utiču na vaše odluke i da vas ometaju u radu, piše Your Tango.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.