U trendu

Kada napunite 40 ovo nipošto ne smete da radite, mladost prolazi

Kult mladosti je poslednjih godina sve prisutniji. Svi se trude da što duže ostanu mladoliki i u dobroj formi.  Kada uđete u zrele godine morate da znate da se neke rutine neminovno menjaju.

Kada je vežbanje u pitanju, ono je poželjno. ali neka pravila morate da poštujete i posebno o njima vodite računa.

Na ove stvari zaboravite:

Intenzivni kardio

Da, kardiovaskularno vežbanje je i uvek će biti presudni deo svakog fitnes plana. Međutim, previše intenzivni kardio zapravo ima negativan efekat na telo starije od 40 godina. Ako se prekomerno trošite, telo proizvodi kortizol, hormon stresa, a to ne želite sigurno.

Dodirivanje nožnih prstiju

Ova vežba istezanja je dobra za leđa i noge, ali može da vrši preveliki pritisak na donji deo leđa kod osoba starijih od 40 godina. U zrelom dobu, zglob koji povezuje  donji deo leđa i kukove počinje da slabi, tako da se njegovo opterećuje ne preporučuje. Savijanje tako takođe može da povredi vrat i izazove probleme sa krvnim pritiskom.

Podizanje nogu

Drugi potez koji opterećuje donji deo leđa je podizanje nogu, kada ležite na leđima i ispružite noge pod određenim uglom. Ova vežba jača srednji deo tela, ali ako već niste u formi, ono što se na kraju događa je veliko naprezanje donjeg dela leđa.

Umesto toga: držite savijeno koleno. Započnite ležanjem na leđima sa savijenim kolenima i stopalima na podu. Zatim polako zavijte stomak i okrenite se ka podu, a glavom i ramenima se lagano odvojite od poda. Ruke podignite ravno u visinu kukova, a zatim se lagano spustite na leđa.

Dizanje tegova

Ovu vežbu treba izbegavati posle 40. godine jer vas dovodi u neprirodan položaj koji napreže vratnu arteriju. Stiskanje ove arterije može uzrokovati vrtoglavicu, glavobolju i nesvesticu, a u ekstremnim slučajevima može čak rezultirati frakturom vrat.

Podizanje tegova nogama

Obično se radi na mašini, ova vežba uključuje podizanje tegova sa snagom nogu. Kada ispružite kolena da podnesete težinu, to stvara veliki pritisak na zglobove, osim toga naprezanje kolena izaziva mnogo bola.

Trbušnjaci

Uporna mast na stomaku muči mnoge, a nakon 40. godine postaje još teže je se osloboditi. Trbušnjaci mogu da ojačaju mišiće ispod te masti, ali oni ne rade mnogo da to sagore. Da biste smanjili struk, usredsredite se na smanjenje količine trans masti i šećera u ishrani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar