Kako vam se čini? 4 meseca porodiljskog odsustva za očeve

Evropska komisija predlaže novu Direktivu o usklađenju privatnog i poslovnog života roditelja, koja ima za cilj da obezbedi veći nivo ravnopravnosti među polovima u državama članicama, pre svega na tržištu rada.

Direktivom, o kojoj se unutar članica EU vode žestoke rasprave, predlaže se najmanje četiri meseca roditeljskog odsustva koji mora da iskoristi otac i ne može ga preneti na majku, kao i najmanje 10 slobodnih plaćenih dana za oca nakon rodenja deteta. Kako prenosi hrvatski Jutarnji list na svom sajtu, direktivom se predlaže i uvođenje odsustva za brigu o teško bolesnom rođaku ili rođaku-ovisniku od najmanje pet dana godišnje, kao i mogućnost korišćenja roditeljskog odustva do 12. godine detetovog žzvota, te pravo da svaki roditelj dok dete ne napuni 12. godina zatraži mogućnost rada od kuće ili neki drugi oblik fleksibilnog načina rada.

Naime, kako se navodi, u svim državama članicama zaposlenih je žena bitno manje nego muškaraca, a istraživanja pokazuju da su razlog povećane obaveze oko porodice, dece i drugih rođaka -ovisnika što su, napominje se, obaveze koje muškarcima mnogo ređe „stoje na putu.

DIrektiva je predložena upravo da bi se nivo obaveza prema porodici ravnomernije podelila među ženama i mškarcima.

Međutim, reakcije na nju među državama članicama si različite, odnosno deo njih koje su za sada dostavile preliminarna mišljenja poput Holandije, Portugala i Danske, smatraju da se njome previše zadire u nacionalna zakonodavstva, kako ne odgovara načelu supsidijarnosti, te da se pitanja roditeljskih odsustva i odsustva za brigu moraju dogovarati među socijalnim partnerima u okviru nacionalnog zakonodavstva.

Druge zemlje, poput Češke, Rumunije i Italije, saglasne su s predlozima direktive.

Da bi Direktiva bila prihvaćena potreban je konsenzus svih članica, napominje Jutarnji list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.