U trendu

Ljudi koji rade ove tri stvari svako jutro imaju zdraviji mozak, tvrde psiholozi

Zdravlje mozga uvek treba da bude prioritet, ali kako starimo, rizik od bolesti povezanih sa godinama postaje sve izraženiji. Preduzimanje koraka za podršku sposobnosti mozga da pravilno funkcioniše u godinama koje dolaze je sve važnije. Na sreću, ove mere ne moraju biti komplikovane.

Postoji nekoliko jednostavnih navika koje možemo usvojiti svaki dan nakon buđenja kako bismo naš mozak održali zdravim. Nutricionista Patriša Ils i psiholog Rod Mičel otkrili su koje su to navike.

1. Jedite doručak bogat proteinima

Protein je esencijalni makronutrijent za naše celokupno zdravlje, bilo da pokušavamo da smršamo, dobijemo mišiće ili samo da ostanemo u formi. Ils kaže da je to takođe ključno za zdravlje mozga.

„Naš mozak je napravljen od proteina, lipida i vode. Proteini pomažu neuronima u mozgu da komuniciraju jedni sa drugima preko neurotransmitera koji su napravljeni od aminokiselina“, objasnila je za SheFinds.

Takođe, upozorava da nedovoljna količina proteina može dovesti do kognitivnog oštećenja i demencije. Osim što se pobrine da imamo najmanje 30 grama proteina u našem doručku, ona predlaže uključivanje zdravih masti poput kokosovog ulja, avokada ili maslinovog ulja.

2. Pijte dovoljno vode

Iako znamo koliko je primamljivo sipati veliku šolju kafe odmah nakon buđenja, Ils preporučuje da se prvo odlučite za vodu. „Prvo popijte čašu vode pre nego što posegnete za kofeinom. Koncentracija se poboljšava povećanjem kiseonika i dotoka krvi u mozak, u čemu voda pomaže“, istakla je ona.

3. Vežbajte svoj mozak

Često cenimo sjajne rutine vežbanja koje pomažu da naša tela budu u najboljoj mogućoj formi, tako da bismo mogli da učinimo vežbe za mozak redovnim delom naše jutarnje rutine. Ovo bi moglo uključivati stvari kao što su ukrštene reči i igre rečima, a Mičel je preporučio sjajan oblik vežbi mozga koji se zove neurobika.

„Neurobika je oblik vežbi mozga koji uključuje korišćenje čula na nove i nove načine. Na primer, operite zube nedominantnom rukom ili se obucite zatvorenih očiju. Ove jednostavne aktivnosti stimulišu nervne puteve i mogu poboljšati mentalnu agilnost i pamćenje“, objasnio je on.

Takođe možemo da radimo stvari kao što je jedenje zatvorenih očiju i brojanje udisaja. Možda će nekima zvučati čudno, ali zaista može učiniti čuda za naš mozak.

Dakle, podrška zdravlju mozga svakog jutra može biti jednostavna. Kada u svoju rutinu uključimo proteine, vodu i vežbe za mozak, bićemo na dobrom putu do srećnog i zdravog mozga u godinama koje dolaze, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar