U trendu

Može biti opasnije nego što mislite: Šta se dešava u vašem organizmu kada ne pijete dovoljno vode

,,Pijte više vode i živećete duže je ključni zaključak studije koja je objavljena u medicinskom časopisu “Lancet”. Utvrđeno je da odrasli koji nisu dovoljno hidrirani mnogo brže stare i imaju veći rizik od hroničnih bolesti, koje mogu dovesti do rane smrti.

,,Dokazi iz naših i drugih studija pokazuju da dodavanje konzistentne dobre hidratacije drugim izborima zdravog načina života može usporiti proces starenja„, rekla je glavna autorka studije Natalia Dmitrieva za NBC news.

Istraživači su pratili hidrataciju ispitanika tako što su gledali koliko je natrijuma pronađeno u njihovoj krvi – što su nivoi natrijuma viši, to su učesnici bili manje hidrirani.

Oni pojedinci sa višim nivoima natrijuma imali su 50 odsto veću verovatnoću da će pokazati znakove starenja. To uključuje visok holesterol, krvni pritisak i porast nivoa šećera zajedno sa fizičkim znakovima kao što su upale oči i suva koža.

Što je najšokantnije – ta grupa je takođe imala skoro 20 odsto povećanje rizika od prerane smrti, pokazala je studija. Pokazali su veću verovatnoću za razvoj fatalnih bolesti, poput zatajenje srca , moždani udar, dijabetes, demencija i hronične plućne bolesti.

,,Rizik od razvoja ovih bolesti raste kako starimo i akumuliramo oštećenja u različitim tkivima u telu„, rekla je za NBC Dmitrieva, istraživačica na Institutu za srce, pluća i krv američkog Nacionalnog instituta za zdravlje.

(Klix.ba)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar