U trendu

Najbolji trik da konačno počnete da štedite: Samo sledite pravilo 50-30-20

Planiranje kućnog budžeta višestruko je poželjno, a pravilo 50-30-20 dokazuje da ne mora da bude teško. Ako želite da pojednostavite proces izračunavanja kućnog budžeta ili to nikad niste probali, ovaj bi način raspolaganja novcem mogao da bude savršen izbor za vas.

Uključuje svega tri jednostavna koraka koji će vam pomoći da odredite prioritet svojih mesečnih finansijskih obaveza, ali vam i omogućiti finansijsku stabilnost. Pravilo 50-30-20 je sveobuhvatno, odnosno pokriva sve troškove. I ne brinite ako vam se matematika ne sviđa ili vam nije jača strana, jer jednostavnije od ovoga zaista ne može, a uz to na internetu postoje kalkulatori koji vam mogu olakšati ovaj obračun.

Šta je pravilo 50-30-20?

U svom najjednostavnijem obliku, pravilo 50-30-20 deli naš prihod na tri kategorije, a one su:

50% naše obaveze, odnosno fiksni troškovi
30% naše želje i slobodne aktivnosti
20% štednja ili ulaganja

Pod fiksne troškove obavezno obračunajte stanarinu ili kredit, režijske troškove, mobilnu tarifu, troškove prevoza, troškove osiguranja i kupovinu namirnica. S primanjima od 80.000 dinara, to bi trebalo da bude 40.000 dinara. Međutim, ako je zbir veći od 50 posto raspoloživih mesečnih primanja, trebalo bi da smanjite fiksne troškove i vidite na čemu biste mogli da uštedite.

Pod želje i slobodno vreme navedite troškove koje izdvajate za članarinu u sportskom klubu ili pozorištu, za rođendane, izlaske, bioskope ili ulaznice za muzeje i dečje igraonice. Na njih ne bi trebalo da izdvojite više od 30 posto vašeg mesečnog budžeta, odnosno ako su vam primanja 80.000, tada je to 24.000 dinara. Ako i ovaj deo troškova izlazi iz zacrtanog procenta, smanjite troškove.

Poslednji deo prihoda u iznosu od 20 posto ili 16.000 dinara, ako uzmemo da su vam primanja 80.000 dinara, odvojite na stranu i stavite na štedni račun ili ih uložite. Kako biste u tome bili redovni, najbolje bi bilo da otvorite trajni nalog.

Zašto je ovo pravilo toliko dobro?

Ovaj plan čini naše finansije jednostavnim i lakim za praćenje. Pravilo 50-30-20, koje je postavila američka senatorka, profesorka Elizabet Voren i objasnila je u priručniku pod nazivom „All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan“, odmah se „ulovilo“ u svetu finansija. Prvi razlog je zato što je jednostavno za primenu, drugi je zato što nam pomaže da izračunamo i raspodelimo doslovno svaki dinar našeg budžeta, a treći razlog je, ali nikako i manje važan, taj da nam ovaj pristup ličnim finansijama i novcu s kojim mesečno raspolažemo može da pomogne da uštedimo više nego što smo uspeli da uštedimo pre. Alternativno, prednost ovakvog pristupa kućnom budžetu je i da ćete lakše rešiti nagomilane finansijske obaveze i otplatiti eventualne dugove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar