U trendu

Najnovija istraživanja: Razlika u životnom veku između bogatih i siromašnih sve veća

Jaz između životnog veka siromašnih i bogatih sve više raste, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Prema ovom istraživanju, za dečaka rođenog danas u siromašnoj porodici i okolnostima može se očekivati da će umreti 8,4 godina ranije u odnosu na nekoga ko je rođen u bogatoj sredini, prenose mediji u regionu.

U najnovijoj studiji Naučnog panela „Dugovečnost“, navedeno je da se povećava razlika između životnog veka siromašnih i bogatih, piše „Dejli mejl“.

U istraživanju je navedeno da, u proseku, dječak rođen u jednoj od petine najbogatijih sredina može da očekuje da će da živi 8,4 godina duže od nekoga ko je rođen u jednom od najsiromašnijih regiona, što je povećanje u odnosu na 7,2 godine 2001. godine.

Ovaj jaz produbljuje se i kada se radi o devojčicama, gde se može očekivati da će siromašne devojčice rođene ove godine umreti 5,8 godina ranije u odnosu na bogate devojčice, što je povećanje od pet godina u odnosu na 2001. godinu.

Istraživači kažu da se produbljivanje jaza odnosi prevashodno na novac i da se za one koji žive od socijalne pomoći i sa malo gotovine može očekivati da će umreti mlađi od svojih bogatih sunarodnika.

Jedna članica Panela, rekla je da je ranija smrt zato što je neko siromašan najnepravedniji ishod koji postoji i da to treba rešavati.

– Da bismo smanjili rizik daljeg produbljivanja jaza, moramo da bolje razumemo uzroke, a zatim da primenimo koordinisanu politiku i inicijative u domenima zdravstva, rada, socijalne pomoći, penzionog sistema i stambenog zbrinjavanja da bi se poboljšale šanse za sve – rekla je ona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.