U trendu

Najviše beba rađa se u septembru, evo i zašto

Najviše beba rađa se u septembru, a ako se vratimo 265 dana unazad, odnosno onoliko koliko traje trudnoća, stižemo do 1. januara.

Ne može se sa sigurnošću reći da li veliki broj bračnih i emotivnih partnera za Novu godinu poželi bebu, ali ono što je sasvim izvesno jeste da se najveći broj dece širom sveta rađa upravo u septembru, devet meseci nakon dočeka Deda Mraza.

Najnovije istraživanje univerziteta Harvard govori da je najviše ljudi na planeti rođeno 16. septembra, a najviše beba rađa se u letnjim mesecima – julu, avgustu i septembru. I nacionalna statistika govori u prilog tezi da najveći broj dece u Srbiji spada u „praznične” bebe, koje su začete za vreme božićnih i novogodišnjih svetkovina – najčešći dan rođenja u Srbiji je 23. septembar.

I američki magazin „Tajm” podseća svoje čitaoce da se najveći broj beba u SAD rađa 9. septembra, a sledeći datum kada najveći broj Amerikanaca proslavlja rođendan jeste 20. septembar, što znači da je najveći broj njih začet poslednjeg meseca u godini koji prolazi u znaku slavlja. Zanimljivo je da se na katolički Božić, koji pada 25. decembra i prvog dana januara rađa najmanje beba u Americi, piše Politika.

Razlozi zbog kojih se najveći broj dece začne tokom novogodišnjih praznika su jasni – praznici donose opuštanje, više razloga za slavlje, manje prilika za stres i više vremena za intimnost, a ako se ima na umu da se stara godina ispraća uz veće količine alkohola, jasno je zbog čega se parovi prepuštaju ljubavnim čarima. Rezultati studije objavljene u „Žurnalu za akušerstvo i ginekologiju” na uzorku od 1.178.607 žena različitog uzrasta, svedoče da i starije i mlađe žene neuporedivo češće rađaju u letnjim mesecima. Lekari to objašnjavaju analizirajući fiziološke procese u organizmu žene i muškarca, povezane sa zimom i opuštenošću.

Osim ginekologa, septembar je mesec kada matičari i ugostitelji imaju najviše posla, jer veliki broj mladenaca staje na ludi kamen kada nastupi miholjsko leto. Statistika, naime, svedoči da su najpopularniji meseci za venčanje septembar i maj – samo u ta dva meseca sklopi se četvrtina svih brakova od ukupnog broja onih koji staju na ludi kamen. Osim toga, septembar je mesec sa najmanjim brojem smrtnih slučajeva u godini.

Delimo datum rođenja sa 20 miliona ljudi

Ako ste rođeni bilo kog dana u godini, osim 29. februara, verovatnoća da ćete upoznati osobu koja je rođena istog dana kao i vi iznosi jedan prema 365 – u bilo kojoj zemlji sveta, što u procentima iznosi 0,274. Kako se procenjuje da broj stanovnika na zemlji iznosi 7,8 milijardi, to u teoriji znači da delite datum rođenja sa preko 20 miliona ljudi.

Međutim, ako ste rođeni poslednjeg dana februara u prestupnoj godini, onda šansa da ćete sresti osobu koja ima isti datum rođenja iznosi jedan prema 1.461, jer broj 366 dana pomnožen sa tri daje taj rezultat. Kako 29. februar „pada” jednom u četiri godine, to znači da samo 5.072.800 osoba slavi rođendan tog dana.

Septembarska deca

Istraživanja su pokazala da su deca rođena u septembru bolji učenici, da vole sport i duže žive od svojih vršnjaka. Rezultati više studija govore da su ovi mališani za 20 odsto uspešniji u školi i samim tim upisuju elitnije univerzitete.

Po prirodi nisu agresivni, pa osobe koje su u horoskopu Device ili Vage imaju manje šanse da završe u zatvoru zbog zločina.

Pojedine studije su pokazale da su jesenja deca uspešnija u sportu i da imaju bolje fizičke predispozicije, ali su sklonija alergijama na određene namirnice kao što su mleko, jaja i kikiriki.
Ako je verovati statistici, septembarska deca se rađaju s malom težinom i u proseku dolaze na svet nedelju dana ranije nego prolećne i letnje bebe.

Najčešće dožive stotu, retko završe u zatvoru, ali su skloni alergijama.

Istraživanje univerziteta u Čikagu, u kojem je učestvovalo 1.500 stogodišnjaka, pokazalo je da osobe rođene u septembru i oktobru najčešće dožive stotu.

Naučnici tvrde da je to zbog toga što su rano izloženi sezonskim infekcijama, čime se jača imunitet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar