U trendu

Naučnici sastavili listu stvari koje su vam potrebne za smak sveta

Naučnici i stručnjaci za upravljanje krizama savetuju da se treba pripremiti za različite vrste katastrofa. Da li ste ikada razmišljali o tome šta biste uradili da se dogodi ‘smak sveta‘? Pandemije, poplave, požari ili čak nuklearni rat scenariji su koje niko ne želi da doživi, ali priprema za ove mogućnosti je ključna za opstanak. U ovom članku ćemo istražiti koje su potrepštine neophodne i kako se najbolje pripremiti za različite situacije.

Vlada Velike Britanije je nedavno objavila smernice za spremnost za vanredne situacije. Njihova veb stranica navodi osnovne potrepštine koje svako domaćinstvo treba da ima: flaširanu vodu, vlažne maramice i nekvarljivu hranu. Oni preporučuju da imate zalihe vode (oko 4 litra po osobi dnevno) za najmanje tri dana i dovoljno hrane koja ne mora da bude u frižideru za isti period.

N95 maske i generatori

U slučaju pandemije ili scenarija koji zahtevaju zaštitu od dima, preporučuje se da imate N95 maske jer one bolje filtriraju čestice u vazduhu u poređenju sa hirurškim maskama ili platnenim pokrivačima za lice. Pored toga, Robert Handfield, profesor na Državnom univerzitetu Severne Karoline, takođe preporučuje gasni generator koji će obezbediti struju u slučaju nestanka. Gasni generatori koriste motor sa unutrašnjim sagorevanjem, pa je neophodno imati zalihu prirodnog gasa ili tečnog propana, prenosi Citymagazine.si.

Motorna testera i sanitarni pribor

Ako živite u oblasti sa puno drveća, motorna testera je neophodna za uklanjanje drveća koje može da padne na vašu kuću tokom nevremena. Takođe je važno imati osnovne sanitarne potrepštine kao što su vlažne maramice, plastične kese i vezice za ličnu higijenu. Ne zaboravite na toalet papir, jer ga u kriznim situacijama često ponestane.

Planiranje i dodatne nabavke

Pored osnovnih zaliha i alata, važno je imati plan za hitne slučajeve. Vlada savetuje ljudima da uzmu u obzir specifične potrebe svog domaćinstva, uključujući lekove na recept, hranu za kućne ljubimce i dodatnu vodu. Takođe pripremite baterijske lampe, radio na ručno namotavanje ili na baterije i dodatne baterije​​, navedeno je na sajtu američke zvanične organizacije za krizne situacije, Ready.gov​​.

Važnost informisanosti

Ključno je biti informisan. Preuzmite aplikacije koje pružaju informacije i upozorenja u realnom vremenu i naučite osnovne bezbednosne veštine kao što je prva pomoć, naveo je Američki Crveni krst​. Vlada SAD i organizacije kao što su Ready.gov i Crveni krst pružaju detaljne liste zaliha i planove za različite vanredne situacije​​.

Lista 25 proizvoda koje morate imati za scenario „smaka sveta“.

Voda: Jedan galon (oko 3,8 litara) po osobi dnevno, najmanje tri dana​​​ (Ready.gov)​​ (Američki Crveni krst)​.
Nekvarljiva hrana: Konzervirana hrana, sušeno voće, orasi, instant obroci koji ne zahtevaju hlađenje (Američki Crveni krst).
Vlažne maramice: Za ličnu higijenu i čišćenje (Američki Crveni krst).
Maske N95: Za zaštitu od čestica u vazduhu, posebno u slučaju pandemije ili jakog dima (Američki Crveni krst).
Gasni generator: Za obezbeđivanje struje u slučaju nestanka struje. Koristi prirodni gas ili tečni propan​ (Ready.gov)​.
Motorna testera: Za uklanjanje drveća i drugih prepreka u hitnim slučajevima (Ready.gov)​.
Lampa: Sa dodatnim baterijama​ (Ready.gov)​.
Ručni ili baterijski radio: NOAA meteorološki radio sa funkcijom upozorenja za primanje informacija u realnom vremenu​​ (Američki Crveni krst)​​
Komplet prve pomoći: Uključuje osnovne medicinske potrepštine i lekove na recept​​​(Ready.gov)​​​​(Američki Crveni krst)​​.
Dodatne baterije: za sve vaše uređaje​ (Ready.gov)​.
Zviždaljka: Da signalizira pomoć​ (Ready.gov)​.
Maska za prašinu: Za filtriranje kontaminiranog vazduha (Američki Crveni krst).
Plastični listovi i trake: Shelter-in-place (Ready.gov).
Alat (ključ, kliješta): Za isključivanje uslužnih programa ako je potrebno​(Ready.gov)​.

Ručni otvarač za konzerve: Za konzerviranu hranu​​ (Američki Crveni krst)​​ (Američki Crveni krst)​.
Lokalne mape: U slučaju da navigacioni uređaji nisu dostupni​ (Ready.gov)​.
Dezinfekcione maramice za ruke i dezinfekcione maramice: za čišćenje površina i ličnu higijenu (Ready.gov)​.
Lekovi na recept: dovoljno zaliha za nekoliko dana (Američki Crveni krst).
Lekovi koji se izdaju bez recepta: kao što su sredstva protiv bolova, antacidi, laksativi, itd.​ (Američki Crveni krst)​.
Naočare ili kontaktna sočiva i rastvor: Dodatni parovi i rastvor za sočiva ​​(Ready.gov)​​.
Formula za bebe, flašice, pelene, maramice i krema protiv pelenskog osipa: potrepštine za bebe (Američki Crveni krst).
Hrana za kućne ljubimce i dopunska voda: zalihe za vaše ljubimce (Američki Crveni krst).
Toaletni papir: Zato što često ponestane u kriznim situacijama (Američki Crveni krst).
Ćebad i topla odeća: Za zaštitu od hladnoće (Američki Crveni krst)​.
Višenamenski nož: Za razne zadatke i kao osnovno sredstvo za preživljavanje (Američki Crveni krst).

Zaključak

Pripremljenost za katastrofe, ili smak sveta, je više od obične zalihe osnovnih potrepština. To uključuje razmišljanje o specifičnim potrebama vaše porodice, planiranje i informisanje. Započnite danas i uverite se da ste spremni za sve moguće scenarije. Uverite se da su vaši voljeni bezbedni i spremni za budućnost, bez obzira šta ona donosi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.