Naučnik objasnio zašto je život posle smrti nemoguć

Ima li života posle smrti? Pitanje je to koje oduvek fascinira čoveka. Sada jedan fizičar tvrdi da zna odgovor – i da je negativan.

Šon Karol, kosmolog i profesor na Kalifornijskom tehnološkom institutu, kaže da bi za postojanje života posle smrti naša svest morala da bude potpuno odvojena od našeg fizičkog tela, a nije, piše Metro.

Svest je, kaže Karol, niz atoma i elektrona koji nam daju um, a zakoni svemira ne omogućuju da ti atomi i elektroni nastave da deluju i nakon smrti.

– Ne postoji način unutar zakona fizike da informacije pohranjene u našim mozgovima potraju nakon naše smrti – tvrdi Karol u časopisu Scientific American.

Objašnjava da prema teoriji kvantnog polja (QTF) za svaku vrstu čestice postoji jedno polje – svi fotoni u svemiru su na jednom nivou, elektroni na drugom i tako dalje. Da bi život mogao da se nastavi nakon smrti, testovi kvantnih polja bi otkrili „duhovne“ čestice i sile, a nisu.

– Ako zaista nema ničega osim atoma i poznatih sila, očigledno nema načina da duša preživi smrt. Verovanje u život posle smrti, blago rečeno, iziskuje fiziku izvan standardnog modela – zaključuje Karol, a prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.