U trendu

Nauka otkriva šta nasleđujemo od majki, šta od očeva. Otkrijte na koga ste tako pametni a na koga lepi

Ona ima očev osmeh, on ima mamine oči…

Sve su to stvari koje obično čujemo kada upoređujemo decu s njihovim roditeljima. Međutim, postoje osobine za koje možda ne znate od koga potiču. Nauka ovde ima neke dogovore, prenosi 24sata.hr.

Majčina mudrost
Radi se o inteligenciji. Obično se kaže da su žene mudrije i, iako to može biti istina ili ne, činjenica je da svoju pamet nasleđujete od majčinih gena.

Metabolizam
Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications, sposobnost mršavljenja i održavanja zdravog metabolizma dolazi takođe od majke.

Kilogram viška…
Međutim, ista ta studija otkriva da možete kriviti svog oca ako se malo udebljate. Iako, naravno, sve zavisi i od drugih faktora kao što su način na koji se hranite i vaš stil života.

Pubertet
Genetika oba roditelja ima ulogu u pubertetu, ali studija koju je objavio New England Journal of Medicine ukazuje na to da morate zahvaliti ocu ako uđete u pubertet ranije od ostatka vaših školskih kolega.

Porodična anamneza
Porodična  anamneza je važna kako biste znali hoćete li kasnije u životu imati demenciju, posebno majčina familija.

Rizici od Alchajmerove bolesti
Prema studiji objavljenoj u Biological Psychiatry, genetski rizici povezani s Alchajmerovom bolešću prvenstveno dolaze od majke.

Plodnost dolazi od oca
Verovali ili ne, na plodnost žene može uticati gen nasleđen od oca.

Genetska disfunkcija
U studiji, objavljenoj u Scienceu, genetska disfunkcija koju prenosi otac mogla bi uticati na jajne stanice žene, čineći je neplodnom.

Fokus
Ako imate problema s koncentracijom, majka bi mogla biti kriva.

Serotonin 
Ako je vaša majka imala niže nivoe serotonina, veća je verovatnoća da ćete razviti poremećaje povezane s nedostatkom pažnje, prema studiji objavljenoj u JAMA Psychiatry.

Šanse nisu baš 50/50
Naravno, vaš pol je definisan vašim genima, ali familija vašeg oca mogla bi igrati ulogu u tome.

Braća i sestre
Studija objavljena u Evolutionary Biology pokazuje da ako muškarac ima više braće ili više sestara, to može uticati na decu koju će on imati.

Dlake
Istraživanje provedeno za studiju koju je objavio PLoS Genetics pokazalo je da bi smanjenje kose moglo biti rezultat oba roditelja, donosi MSN.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar